Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Légi csapás érte Irakban az egyik síita fegyveres erő járműoszlopát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2020. január 5. 15:58

Légi csapás érte január 4-én, szombat hajnalban az iraki fővárosban, Bagdadban az egyik síita fegyveres csoport járműoszlopát, hat ember meghalt, három súlyosan megsebesült – közölte az iraki hadsereg, valamint a Sky News Arabia arab nyelvű tévécsatorna.

Értesülések szerint az al-Hasd as-Saabi (Népi Mozgósítási Erők, PMF) nevű síita fegyveres erő járműveit érte támadás. Egy másik tévé, az asz-Szumarija pánarab televízió tudni vélte, hogy az amerikai hadsereg a főváros északi részén, a Tadzsi nevű stadion közelében támadt a konvojra azért, hogy megölje a szervezet egyik parancsnokát, akinek nevét nem közölték.

A történtek után nem sokkal azonban a PMF egy közleményben azt tudatta, hogy nem magas rangú vezetőik haladtak a konvojban, hanem a csoporttal kapcsolatban álló egészségügyiek. Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő pedig arról számolt be, hogy a támadást nem az amerikai hadsereg követte el.

Egy nappal korábban, pénteken egy amerikai légi csapásban a bagdadi nemzetközi repülőtér térségében megölték Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát és Abu Mahdi al-Muhandiszt, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjét.

A támadásban tíz ember vesztette életét, közte a Forradalmi Gárda öt tagja.