Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Növelik a katonák létszámát a határon

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Ruzsa István |  2020. január 5. 16:46

Egyre növekszik a migrációs nyomás, ezért növelik a Magyar Honvédség jelenlétét a déli határon – jelentette be Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes, a tárca parlamenti államtitkára január 5-én, Madarason tartott sajtótájékoztatóján.

1596074542

A Magyar Honvédség 2015 óta folyamatosan részt vesz a határvédelmi feladatok ellátásában. A katonák a rendőröket támogatják a migrációs válsághelyzet kezelésében, az elmúlt négy évben mintegy húszezren láttak el szolgálatot hazánk déli határánál.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a madarasi bázison tartott sajtótájékoztatóján rámutatott: a magyar határon egyre nagyobb a feszültség, s ezt a számadatok is alátámasztják. Míg 2018 decemberéig 390 határsértővel szemben történt intézkedés, addig tavaly ez a szám 3299-re nőtt. Az államtitkár elmondta: a közel-keleti események arra engednek következtetni, hogy az illegális migrációval kapcsolatosan nem csak számbeli, de minőségbeli változás is várható. „Azok a terrorista szervezetek, amelyek a nyugati világot megfenyegették, már bejelentették, hogy a bevándorló útvonalakon akarják katonáikat eljuttatni Európába, hogy terrorcselekményeket hajtsanak végre" – mondta Németh Szilárd. A miniszterhelyettes tájékoztatása szerint a növekvő biztonsági kockázatok miatt a rendőrség kérésére a Magyar Honvédség megkétszerezi a határon szolgálatot teljesítő katonák létszámát, hogy így biztosítsák a magyar emberek biztonságát.

1596074542

Dr. Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese a tájékoztatón elmondta: a honvédség megkezdte a személyi állomány és a szükséges technikai eszközök átcsoportosítását. Mint fogalmazott: a korábban váltásonként ötven fős kerettel járőröző katonák létszámát január 6-tól százra emelik, de a kiszolgáló személyzettel együtt összesen több mint 500 főre növeli a Magyar Honvédség a rendőrség támogatását. „Az elmúlt időszak eseményei bebizonyították, hogy szükséges a létszám növelése, hiszen csak januárban kétszáztizenhatan kíséreltek meg illegálisan átkelni a határon" – mutatott rá a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

A gyalogos és gépjárműves járőrözés mellett a Magyar Honvédség alapvetően felderítő erőkkel, rohamcsónakos és katonai rendész kutyás járőrszolgálattal, valamint helikopteres felderítéssel segíti a rendőrség munkáját. A katonák 12 órás váltásokban látják el a szolgálatot.

GALÉRIA