Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lemondott a tunéziai szárazföldi erők parancsnoka a katonaság elleni véres támadást követően

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 1. 9:32

Lemondott a tunéziai hadsereg szárazföldi erőinek parancsnoka – közölte az észak-afrikai ország belügyminisztériuma, miután július 17-én az elmúlt fél évszázad legvéresebb támadását hajtották végre az al-Kaidához köthető fegyveresek az észak-afrikai ország hadserege ellen.

A tunéziai belügyi tárca korábbi közleménye szerint két fegyveres csoport mintegy 40-60 tagja gránátvetőkkel és gépfegyverekkel tüzet nyitott két katonai megfigyelőállásra az algériai határ közelében fekvő Saambi-hegységben, és megöltek tizenöt tunéziai katonát.

„Megerősítjük Mohamed Szaleh al-Hamedi tábornok, a tunéziai szárazföldi erők vezérkari főnökének személyes megfontolásokból történt lemondását" – mondta a belügyi tárca szóvivője.

A hadsereg és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető milíciák között az évek folyamán felerősödtek az összecsapások, különösen Zin el-Abidin Ben Ali elnök önkényuralmának 2011-es megdöntése után.

Április óta több ezer tunéziai katonát rendeltek a Saambi-hegységbe, amely a milíciák legfőbb rejtekhelye. A fegyveresek egy része azután fészkelte be magát a területre, hogy Franciaország katonailag beavatkozott a Tunéziától délre fekvő Maliban.

Az „arab tavasz" által érintett országok közül a Nyugat Tunéziát tartja a demokratikus átalakulás legsikeresebb példájának. Ugyanakkor a tunéziai-algériai határ mentén számos dzsihadista góc található, főleg a Kaszerína város körüli területeken, ahol tavaly számos katona vesztette életét.