Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelország békefenntartó kontingenst vezényel a Közép-afrikai Köztársaságba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 30. 15:29

Bronislaw Komorowski lengyel elnök január 29-én, szerdán jóváhagyta egy lengyel katonai kontingens küldését a Közép-afrikai Köztársaságba, az ottani francia haderő és az Afrikai Unió egységeinek támogatására.

Lengyelország 50 katonát és katonai alkalmazottat és egy katonai szállítórepülőgépet vezényel a hozzátartozó felszereléssel a polgárháború sújtotta országba február 1-jétől április 30-ig.

A misszió az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi határozatán alapul, amely jóváhagyta, hogy az Európai Unió katonákat küldjön a Közép-afrikai Köztársaságba.

Az Európai Unió külügyminiszterei január 20-án hoztak döntést arról, hogy ötszáz fős katonai missziót vezényelnek az erőszak által sújtott, káoszba süllyedt afrikai országba a helyszínen lévő 1600 fős francia és 4000 fős afrikai békefenntartó erő támogatására.

Lengyelország már december 20-án felajánlotta, hogy logisztikai támogatást nyújt a Közép-afrikai Köztársaságban állomásozó francia csapatok támogatására.

Lengyel katonák korábban már többször elláttak békefenntartói feladatokat Afrikában, Csádban, Kongóban és Maliban. A Közép-afrikai Köztársaságban ez már a második küldetésük.

A lengyel kontingens február 1-jétől lesz teljes harckészültségi állapotban, és az orléans-i, Párizstól 105 kilométerre délkeletre fekvő francia légi támaszpontról kiindulva látja el feladatait.