Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy amerikai légi utántöltő repülőgép

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 4. 11:16

Lezuhant egy amerikai C-135-ös típusú légi utántöltő repülőgép május 3-án, pénteken Kirgizisztánban.

A baleset Csaldibar település közelében történt, közel a kazahsztáni határhoz. A gép a kirgiz főváros nemzetközi repülőteréhez közel fekvő Manasz támaszpontról szállt fel, amely létfontosságú szerepet játszik az Afganisztánban szolgáló amerikai csapatok utánpótlásában.

A repülőgép a felszállást követően eltűnt a légi irányítók radarjáról és a kapcsolat is megszűnt vele. A baleset helyszínére mentőalakulatok vonultak.

Szemtanúk szerint a gép a levegőben három darabra esett szét. A helyszínen hatalmas tűz keletkezett. Egyelőre nem tudni, hogy hányan haltak meg, de egy ilyen gépen általában öt fős személyzet tartózkodik.

A legfrissebb jelentések szerint elképzelhető, hogy senki sem vesztette életét. Az biztos, hogy a helyi lakosok közül egyetlen ember sem halt meg. Azt is valószínűnek tartják, hogy a személyzet öt tagjának sikerült kiugrania még a gép földhöz csapódása előtt.

A gép a környező hegyvidéki körzetben zuhant le, ez a körülmény megnehezíti a keresést és az esetleges mentést. A zuhanás helyszínére vezényeltek két orvosi csoportot. Mentőbrigádok, rendőri erők is részt vesznek a keresésben, az ügyészség emberei velük tartanak.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökségnek a mentőalakulat egyik vezetője a délutáni órákban telefonon elmondta: egyelőre nem találtak senkit, csak a gép apró, égő darabjait látják. Egy ejtőernyő foszlányait viszont megtalálták.