Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A svéd kapcsolat

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. május 4. 12:18

Diplomáciai pályára készül Kilián Nándor dandártábornok. Magyarország közelmúltban kinevezett, Stockholmba akkreditált véderő-, katonai és légügyi attaséjaként négy skandináv országban képviseli majd a Magyar Honvédséget.

1595953552
Katonadiplomata lesz az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka. Kilián Nándor dandártábornok a tervek szerint augusztus 10-ét követően veszi át a beosztását hazánk stockholmi nagykövetségén, az akkreditációja Svédországba, Norvégiába, Dániába és Finnországba szól.

„Meglepetésszerűen ért a felkínált lehetőség, korábban meg sem fordult a fejemben, hogy valaha is egy nagykövetségen dolgozzak" – emlékszik vissza a március eleji személyi beszélgetésre Kilián tábornok. – „Azt ugyan sejtettem, hogy előbb-utóbb más beosztásba fogok kerülni, régóta szolgálok ugyanis Kecskeméten. Az USA vezérkari akadémiájának elvégzése után helyeztek ide, bázisparancsnok-helyettesnek, és már több mint négy éve vagyok parancsnok. Ez összesen tizenegy év, ami vezető beosztásban, ugyanannál az alakulatnál nagyon hosszú időnek számít. Amikor ennek tudatában a jövőmet tervezgettem, arra gondoltam, hogy valószínűleg Pető tábornokot, a NATO Többnemzeti Légi Hadműveleti Központjának parancsnokhelyettesét válthatom majd. Elődeim közül ugyanis hárman kerültek Kecskemétről az olaszországi Poggio Renaticóba. Egy átszervezés következtében azonban már nincs «kékruhás», egycsillagos, magyar tábornoki hely a szövetségi beosztások közt. Emiatt úgy éreztem, hogy szakmai vonalon tulajdonképpen megszűnt a mozgásterem."

(További részletek a Magyar Honvéd magazin május 10-én, pénteken megjelenő számában!)