Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sokan haltak meg erőszakos cselekményekben Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. május 4. 13:20

Tizenkilenc ember – köztük kilenc rendőr – halt meg erőszakos cselekményekben Irak északi részén pénteken, 39-en megsebesültek – közölték kórházi és biztonsági illetékesek.

A rendőrök és fegyveresek között az észak-iraki Moszulban kitört összecsapásokban kilenc rendőr meghalt, hét megsebesült – közölte egy orvos és a rendőrség.

Az összetűzésben, amely során aknagránáttal lőttek katonai torlaszokat, négy fegyveres is életét vesztette.

Az észak-iraki Rasidíjában gépkocsiba rejtett pokolgép robbant az al-Gufrán szunnita mecsetnél a pénteki nagyima végén, legalább öt ember meghalt és harminc megsebesült – közölték illetékesek.

A Bagdadtól északra fekvő Baidzsiban egy rendőrszázados életét oltotta ki egy, az út mentén elhelyezett robbanószerkezet. Négy másik rendőr sebesült meg különböző pokolgépes támadásokban Bagdad déli részében és a fővárostól északra fekvő Tadzsiban.

Az újabb erőszakos cselekmények egy nappal azután történtek, hogy az ENSZ közölte: 2008 júniusa óta az idei április volt a legvéresebb hónap Irakban, 712-en haltak meg és 1633-an sebesültek meg erőszakcselekményekben.

Bár az erőszak mértéke kisebb, mint a szunniták és a síiták közötti 2006-2007-es konfliktus idején, Irak így is naponta borul gyászba a merényletek miatt.