Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezuhant egy vadászbombázó a japán partoknál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2019. április 10. 20:36

A kutató- és mentőalakulatok április 10-én, szerdán Japán északi partjainál megtalálták annak az F-35-ös vadászbombázónak a roncsait, amely előző nap este tűnt el a radarok képernyőjéről, amikor a Csendes-óceán felett repült.

A pilótát egyelőre nem találják – közölte a japán önvédelmi erők egyik szóvivője. A vadászbombázó az Aomori prefektúrában lévő Miszava légitámaszponttól mintegy 135 kilométerre keletre repült a tenger felett, amikor eltűnt a radarok képernyőjéről. A harci gép egyéves sem volt, és csak tavaly május óta teljesített szolgálatot az önvédelmi erők kötelékében. Az F-35-ösökből álló repülőszázad épphogy elkezdte a szolgálatot Miszaván.

A japán kormány még 87 ilyen, a radarok számára láthatatlan, „lopakodó" technológiával készült vadászbombázót akar beszerezni, hogy korszerűsítse légvédelmét, látván Kína katonai erejének megerősödését. A Lockheed Martin amerikai vállalat által gyártott ötödik generációs F-35-ösök húsz éve repülnek, és a most fordult elő másodszor velük ilyen baleset.