Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövedékek csapódtak be a dél-oroszországi Novosahtyinszk határátkelőhelyen

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. július 4. 8:26

Ukrán területről kilőtt lövedékek július 3-án, csütörtökön megrongálták a dél-oroszországi Novosahtyinszk határátkelőhely buszpályaudvarát és vámhivatalát – közölte a vámhivatal sajtószolgálatának vezetője.

Rajan Faruksin szerint senki sem sebesült meg. A területet tűzszerészek fésülik át a fel nem robbant lőszerek után kutatva.

A buszpályaudvar egyik épületében folyik a buszok utasainak ellenőrzése, míg egy másik helyen, egy váróteremben végzik a teherautók vámvizsgálatát.

A lövedékek a Luhanszk megyei Dolzsanszkij határátkelőhely elleni támadás során csapódhattak be Novosahtyinszk területére – mondta az orosz határőrség helyi részlegének képviselője.

Az ukrán határőrszolgálat szerint a szakadárok aknavetővel támadták Dolzsanszkijt, kilenc ukrán határőr megsebesült. Az aknavetős támadás után a szakadárok az orosz oldalon fekvő határállomásra is rálőttek – állította az Interfax által idézett jelentésében az ukrán határőrszolgálat.

A rosztov-na-donui Gukovo vámellenőrzési posztot csütörtökre virradóra ismét kiürítették a határ túloldalán, ukrán területen kitört lövöldözés miatt – közölte az orosz vámhivatal déli igazgatósága. A nehéz helyzet ellenére az átkelőt helyi idő szerint reggel nyolc órakor ismét megnyitották, átengedik a személyforgalmat és a könnyűgépjárműveket – áll a hivatal közleményében.

Kelet-Ukrajnában folytatódtak a harcok a reguláris erők és a szakadár fegyveresek között. A szakadárok elleni „terrorellenes művelet" sajtóközpontjának csütörtöki tájékoztatása szerint civil rendszámú gépjárművel, fehér zászlóval közlekedő szakadárok szerdán tüzet nyitottak a hadsereg egyik állására. A közlemény szerint a katonák a tüzet viszonozták, a támadókat megsemmisítették – írta internetes oldalán az UNIAN ukrán hírügynökség.

A reguláris csapatok Donyeck megyében megsemmisítették a szakadárok öt teherautóból álló menetoszlopát – írta Facebook-oldalán csütörtökön Dmitro Timcsuk, a Katonapolitikai Kutató Központ igazgatója.

Előző nap egy ukrán katona halt meg és tizennyolcan sebesültek meg Kelet-Ukrajnában-írta az Interfax hírügynökség Timcsukra hivatkozva.

A luhanszki repülőtéren szerdán felrobbant egy akna, egy ember meghalt, egy másikat súlyos sérülésekkel és égési sebekkel kórházban ápolnak – írta az UNIAN hírügynökség a városi tanács (önkormányzat) sajtóosztályára hivatkozva.

Andrij Liszenko, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács szóvivője közölte, hogy a kelet-ukrajnai terroristaellenes hadművelet kezdete, április közepe óta 200 ukrán katona veszítette életét, és 619-en sebesültek meg. Az elesettek különböző fegyvernemeknél szolgáltak: 150-en a hadseregben, heten a belbiztonságnál, hatan a határőrségnél, 13-an a Nemzeti Gárdánál és 24-en a rendőrségnél.

A donyecki megyei adminisztráció összesítése szerint a civil lakosság körében április közepe óta legkevesebb 160-an haltak meg, köztük olyanok, akik segítettek a szakadároknak, és az ukrán hadsereg elleni harcban estek el. Eltemettek továbbá 93 olyan áldozatot, akiknek a személyazonosságát nem lehetett megállapítani.

A szakadárok sok áldozatot a harcmezőn temetnek el, azoknak az elesetteknek a tetemét pedig, akik orosz állampolgárok, megpróbálják kivinni Ukrajnából.