Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lövöldözés és detonációk a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 6. 8:34

Lövöldözés és detonációk robaja hallatszott több órán keresztül december 5-én, csütörtök reggel a teljes anarchiához közelítő Közép-afrikai Köztársaság fővárosának, Banguinak több kerületében.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezet helyi missziójának vezetője szerint többen meghaltak vagy megsebesültek a lövöldözésben. Az országot irányító muzulmán fegyveresek és az ellenük lázadó keresztény harcosok közötti újabb összecsapások néhány órával azelőtt törtek ki, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) várhatóan felhatalmazást ad Franciaországnak 1200 katona küldésére a vallási ellentétek miatti erőszaktól sújtott afrikai országba, hogy segítsenek a rend helyreállításában.

Laurent Fabius francia külügyminiszter elmondta, hogy a támogató misszió pár napon belül megkezdődhet.

Franciaország november végén jelentette be, hogy további katonákat akar küldeni a Közép-afrikai Köztársaságba körülbelül hat hónapra az Afrikai Unió (AU) erőinek támogatására, s erről határozattervezetet nyújtott be a BT-ben. A 2500-3500 fős, AU-vezette misszió megindításáról (MISCA) is csütörtökön szavaznak a tanácsban. A MISCA egy regionális, főként Banguira és néhány északi városra korlátozott békefenntartó misszió helyébe lépne majd, egyelőre egyéves időtartamra. A tervezett BT-határozat felhatalmazná a francia katonákat arra, hogy „minden szükséges eszközzel" támogassák a MISCA működését.

A Közép-afrikai Köztársaságot a Séléka szövetség lázadóiból megalakult kormány irányítja azóta, hogy márciusban több ezer fegyveresük megszállta Banguit, eltávolították a hatalomból Francois Bozizé államfőt, és az elnöki tisztséget a lázadók koalíciójának vezetője, Michel Djotodia vette át.

A hatalmon lévő Séléka tagjai rendszeresen követnek el rémtetteket Banguiban: gyilkolnak, nőket erőszakolnak meg, kirabolják a segélyszervezeteket és az árvaházakat. A súlyos jogsértések miatti felháborodás nyomán vidéken pár hónapja keresztények saját fegyveres mozgalmat hoztak létre. Ennek tagjai többnyire falusi lakosok, akik vadászpuskákkal és bozótvágó késekkel próbálják közösségeiket megvédeni a Séléka támadásaitól, de harcosaik számos vérengzést is elkövettek muzulmán civilek ellen.

A halálos áldozatok számát lehetetlen megbecsülni.

A Közép-afrikai Köztársaság az egyik legszegényebb ország a világon, hosszú ideje semmiféle törvény nem szabályozza a működését. A francia külügyminiszter nemrég arra figyelmeztetett, hogy az ország „a népirtás határán" áll.