Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magas rangú katonatisztet öltek meg fegyveresek Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 21. 8:29

Életét vesztette a líbiai hadsereg egy magas rangú tisztje egy fegyveres bandával folytatott összecsapás során Tripoli környékén január 19-én, vasárnap biztonsági források szerint.

Mohammed Karah vezérkari főnök egy fejlövésbe halt bele a fővárostól délre, ahol a biztonsági erők akciót indítottak egy bűnbanda ellen, amely autókat lopott el és utakat zárt le önkényesen. Az összecsapásokban két másik rendfenntartó megsebesült – jelentette név nélkül nyilatkozó forrásokra hivatkozva az AP hírügynökség.

A 2011-es forradalom óta Líbiában gyakoriak a biztonsági erők tisztjei, más hivatalos személyek, kormányzati dolgozók, illetve aktivisták és vallási vezetők elleni támadások, miután a központi kormány továbbra sem tudta ellenőrzése alá vonni az ország nagy részét, és a valódi hatalmat sok helyen különböző fegyveres csoportok kezében van.

A rossz biztonsági helyzet miatt a magas rangú tisztviselők ellen is egyre gyakoribbak a támadások, tavaly egy rövid időre Ali Zeidan kormányfőt is elrabolták, a múlt héten pedig egy miniszterhelyettessel végeztek fegyveresek.

Szombaton pedig milicisták egy légitámaszpontra hatoltak be az észak-afrikai arab ország déli részén, a hadsereg és a légierő vasárnap foglalta vissza a bázist.