Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyar Gripenek nemzetközi kötelékben – Tiger Meet 2014

Szöveg: Kálmánfi Gábor, Szausev Xénia |  2014. június 23. 9:31

Javában tart Németországban a Tiger Meet 2014 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat, amelyen – mint arról korábban is beszámoltunk – az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Gripen vadászgépei is részt vesznek.

1595974260

A „nagymacskák" gyakorlatának lényege voltaképpen a nagy kötelékben történő repülés, amelyre a hazai Gripeneknek itthon semmilyen értelemben (elegendő technikai eszköz, illetve elég nagy légtér hiányában) nincs lehetőségük.

Kálló Sándor őrnagy, a Puma-század parancsnoka elmondta: a délelőtti repülések minden esetben ilyen nagy kötelékes gyakorlatot foglalnak magukba.

„Általában negyven repülőgép harcol tíz ellen. Az első napon mi még az ellenség szerepét játszottuk, a másodikon viszont a baráti erők között kaptunk feladatot. Levegő-levegő, illetve levegő-föld szcenáriókat gyakorlunk: tegnap éppen imitált bombázási feladat szerepelt a programban. Noha még nagyon a gyakorlat elején járunk, elmondhatom, hogy eddig jól teljesítettünk. Felszállás nem maradt el, és műszaki problémáink sem akadtak".

1595974260

Hozzátette, hogy a délutáni hullámokban a Gripenek − kisebb kötelékekben − a különféle vadászgép-típusok elleni harcot gyakorolják. Mint mondta, Magyarországon maximum a négy-négy elleni harcot tudják imitálni – a svédországi szimulátoros képzés mellett így készültek fel a Tiger Meetre.

Kálló Sándor őrnagytól megtudtuk azt is, hogy a gyakorlat úgynevezett „észlelői napjai"-ra (Spotters’ Day) eddig összesen 2000-en regisztrálták magukat. A vadászgépekre kíváncsi fotósok a torony közeléből kaphatják lencsevégre – némi képzavarral élve – a repülő „nagymacskákat".

„Sok kötelék festett gépekkel érkezett, és a gyakorlat során lesz majd külön egy afféle fotós repülés is, amikor direkt a lehető legjobb fényképek kedvéért repülnek majd ezek a speciális festést kapott gépek" – fűzte hozzá a századparancsnok.

1595974261

Persze nincs vadászgép megfelelő műszaki támogatás nélkül. Ádány Sándor őrnagy, a repülő-műszaki zászlóalj szolgálatvezető mérnöke kérdésünkre elmondta: ők úgy készültek fel a gyakorlatra, hogy a nagyobb munkákat, nagyobb ellenőrzéseket már jó előre elvégezték a Németországba települt Gripeneken.

„Tulajdonképpen ugyanazt a munkát végezzük, mint otthon, csak éppen a hazai bázistól távol. Itt kinn csak kisebb ellenőrzéseket végzünk, illetve az esetleges apróbb hibákat javítjuk ki" – mondta a szolgálatvezető mérnök.

1595974261

A gyakorlaton a fentebb említett feladatok mellett legalább ugyanolyan fontos a magyarra szinte lefordíthatatlan „tiger spirit" − mondjuk „nagymacskás életérzés" −átélése, mert nemcsak Tigrisek, hanem például Párducok és magyar Pumák is képviseltetik magukat.

A szervezők a munka mellett gondoskodnak a kikapcsolódásról is. Hogy a nemzetek még jobban megismerjék egymás kultúráját, egy úgynevezett International Nightot, vagyis nemzetközi estet rendeztek, ahol minden nemzet saját jellegzetes ételeit, italait mutatta be. A magyarok standja különösen közkedvelt volt. A babgulyást készítő csapatot Sáfár Albert dandártábornok, légierő haderőnem főnök is meglátogatta, aki elismerően szólt a magyar csapat munkájáról.

1595974261

Fotó: Szausev Xénia