Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maláj utasszállító: az ukrán hadsereg egynapos fegyvernyugvás hirdetett

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 1. 10:51

Az ukrán fegyveres alakulatok egy napra felfüggesztették a támadó hadműveleteket abban a kelet-ukrajnai térségben, ahol két héttel ezelőtt lezuhant a maláj légitársaság utasszállító repülőgépe – közölték július 31-én, csütörtökön a „terrorellenes művelet” parancsnokságán.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kérésére hirdettek egyoldalúan tűzszünetet, hogy szavatolják a katasztrófát vizsgáló nemzetközi szakértők munkájának biztonságát. Az ukrán fegyveres erők nem folytatnak hadműveleteket a térségben, kivéve, saját állásaik védelmében, ha támadás éri őket – tájékoztatott közleményében a parancsnokság.
Szóvá tette ugyanakkor, hogy a szakadárok nem tartják magukat a tűzszünethez, figyelmen kívül hagynak „minden nemzetközi megegyezést és követelést".

A „terrorellenes" erők sajtóközpontja arról számolt be, hogy a szeparatisták Grad rakéta-sorozatvetőkel lőttek egy települést a Donyeck megye határán lévő Luhanszk megyei Lutuhine közelében.

Közben az orosz légiközlekedési hivatal, a Roszaviacija közölte, hogy Kijevbe megérkeztek az orosz szakértők, hogy bekapcsolódjanak a katasztrófa okainak felderítésébe. A többi ország szakértőivel együtt megpróbálnak még a nap folyamán eljutni abba a térségbe, ahol lezuhant a gép.
A 20 holland szakértőből és 40 fegyvertelen katonából, valamint ausztrál szakemberekből és EBESZ-megfigyelőkből álló küldöttség már ötödik napja vesztegel Donyeckben. Minden nap megpróbáltak a helyszínre jutni, de mindannyiszor saját biztonságuk érdekében visszafordultak.

A Malajziából érkezett tíz szakértő a kelet-ukrajnai Harkivban van, ahol az oda szállított holttestek azonosítását végzik. Előző nap elindult Malajziából egy 68 tagú rendőrcsoport is azzal a feladattal, hogy védjék a repülőgép roncsait illetéktelenek hozzáférésétől.

Kijev a Moszkva-barát szakadárokat vádolja azzal, hogy akadályozzák a szakértőket a katasztrófa helyszínének megközelítésében, amelyet ellenőrzésük alatt tartanak. Több ukrán tisztségviselő hangoztatta az elmúlt napokban, hogy a „terrorellenes" erők nem folytatnak harci cselekményeket a tragédia helyszínének több tíz kilométeres körzetében, betartva Petro Porosenko elnök erre vonatkozó utasítását.

Volodmir Hrojszman miniszterelnök-helyettes – aki egyben a Boeing 777-es lezuhanásának okait vizsgáló ukrán állami bizottság vezetője – előző napi sajtótájékoztatóján kijelentette: a szakadárok előbb engedik, hogy belépjenek a szakértők az ellenőrzésük alatti területre, majd „tűzharcot imitálnak", és meggyőzik a külföldieket arról, hogy a továbbhaladás nem biztonságos, vissza kell fordulniuk.

A maláj repülőgép július 17-én zuhant le a Donyeck megyei Torez városától északra, szakadárok ellenőrzése alatt álló területen. Kijevi feltételezések szerint a szeparatisták tévedésből lőhették le az utasszállítót, mert ukrán katonai gépnek vélték. A járaton tartózkodó mind a 298 ember – köztük 193 holland állampolgár – életét vesztette.


* * *

Közben több napi sikertelen próbálkozás után csütörtökön eljutott a maláj utasszállító kelet-ukrajnai becsapódásának helyszínére egy nemzetközi szakértői csoport.

A kormányerők és az oroszbarát szeparatisták között folyó harcok miatt a küldöttség hétfő óta hiába akarta és próbálta megközelíteni a július 17-én lezuhant repülőgép roncsait.

Az ausztrál és holland szakértőkből álló csoportot azzal bízták meg, hogy a katasztrófa helyszínén első feladatként további áldozatok felkutatására és az utasok szétszóródott személyes tárgyainak összegyűjtésére összpontosítsa erőfeszítéseit. Továbbra sem tudni, hogy pontosan hány holttest van még a roncsok környékén.

Az AP amerikai hírügynökség helyszínen lévő újságírója csütörtökön azt mondta: a szóban forgó területet láthatóan a szeparatisták ellenőrzik.

Viktor Nazarov, a terrorellenes hadművelet helyi parancsnoka csütörtökön közölte: a hadsereg és a nemzeti gárda az államfő utasítását betartva továbbra sem folytat semmilyen hadműveletet a katasztrófa helyszínének húsz kilométeres körzetében.