Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maliban feloldották a szükségállapotot

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 7. 9:13

Maliban július 6-án, szombaton feloldották a január 12-én bevezetett szükségállapotot – közölte a nemzetbiztonsági minisztérium. A nyugat-afrikai országban, ahol július 28-án tartják az elnökválasztás első fordulóját, vasárnap kezdődik a hivatalos választási kampány.

A közrend megzavarására alkalmas nyilvános találkozókat, nagygyűléseket és utcai rendezvényeket tiltó szükségállapotot két nappal az után vezették be, hogy a Mali északi részét kilenc hónapja ellenőrzésük alatt tartó fegyveres iszlamista csoportok támadást indítottak az ország déli területe ellen is.

A támadás felgyorsította a január 11-én az al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihádista és bűnözői csoportok ellen indított francia beavatkozást, amelynek során a fegyveresek legtöbbjét kiűzték az északi részből.

A január óta kétszer meghosszabbított szükségállapotot az elnökválasztási kampányidő kezdése előtti napon oldották fel. A választáson az alkotmánybíróság pénteki döntése értelmében a 36 jelölt közül 28 indulhat.

Pénteken mintegy 150 mali katona érkezett a Bamakótól 1500 kilométerre északkeletre fekvő, az Azavadi Nemzeti Felszabadítási Mozgalom (MNLA) nevű tuareg lázadószervezet által megszállt Kidalba.

A katonák érkezésével egy időben az MNLA fegyveresei továbbra is a városban táboroznak, erről június 18-án Ouagadougouban állapodott meg a mali átmeneti kormány a tuareg lázadókkal.

Az elnökválasztást az ország többi részéhez hasonlóan Kidalban is megtartják, ahogyan azt a mali kormány és a nemzetközi közösség követelte.