Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már 67 ezer civil áldozata van a szíriai háborúnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 18. 18:06

Már legalább 220 ezren vesztették életüket a négy éve tartó szíriai polgárháborúban, és az áldozatok közül megközelítőleg 67 ezer a civil – derült ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet április 16-án, csütörtökön közzétett becsléséből.

A londoni székhelyű emigráns szervezet adatai szerint 2011 óta legalább 67 ezer civilt, a Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán harcoló biztonsági erők és milíciák 81 500 tagját, valamint 68 ezer felkelőt és dzsihadistát öltek meg. Ezekben a statisztikákban szerepelnek a külföldi harcosok is: a szíriai kormány támogatói – így a Hezbollah libanoni síita szervezet tagjai vagy az Irakból érkezett síita önkéntesek – közül 3500-an estek el, míg az Aszad elleni harcban részt vevő külföldi dzsihadisták közül 28 ezren.

Az áldozatok között ugyanakkor nem tartják számon a politikai foglyokat, a dzsihadisták által elrabolt embereket és azokat az eltűnteket, akiknek sorsa ismeretlen.

Az Aszad-rezsim felügyelete alatti börtönökben 20 ezer fogoly lehet az OSDH szerint, míg körülbelül 9 ezren kerülhettek az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez közel álló an-Nuszra Front vagy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fogságába.

Az OSDH csütörtöki közlése szerint valamelyest enyhült a helyzet a Damaszkusz déli részén található Jarmúk palesztin menekülttáborban. A palesztin erők szerdai támadása nyomán az IÁ és szövetségesei a terület 80 százalékára szorultak vissza. Ez az információ azonban ellentmond azoknak a jelentéseknek, amelyek szerint az IÁ átadta a tábor ellenőrzését az an-Nuszra Frontnak. A táborban 2011 előtt még 150 ezren éltek, ez a szám mára 6 ezerre csökkent.