Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már csak néhány négyzetkilométerért folyik a harc Aleppóban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. december 15. 23:48

A szíriai kormányerők december 14-én, szerdán egy újabb kerületet foglaltak el a felkelőktől Kelet-Aleppóban, ezzel mindössze 2,5 négyzetkilométernyi területre szorítva vissza őket – jelentette az Interfax orosz hírügynökség az orosz fegyveres erőknél a szíriai fegyverszünet betartásának megfigyelésére létrehozott hmejmími központra hivatkozva.

„A nap második felében a szíriai kormányerők kelet felől indulva átkeltek egy vízcsatornán és felszabadították az asz-Szukkari nevű kerületet Aleppó keleti felében" – tájékoztatott a hmejmími központ.

A tájékoztatás szerint kedden a szíriai kormányerők a felkelőkkel kötött megállapodás értelmében betartották a fegyvernyugvást Aleppóban, de az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint a damaszkuszi rezsim fegyveres erői többórás tűzszünet után szerdán ismét lőni kezdték a még a felkelők kezén lévő utolsó aleppói övezetet.

A szíriai hadsereg egyik forrása emellett a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a nap folyamán a hadsereg és a vele szövetséges milíciák elűzték az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet harcosait a Palmüra városa melletti katonai repülőtér körüli magaslatokról.

A terroristák vasárnap foglalták el ismét Palmürát kétnapos szakadatlan harcokat követően. Eltérő adatok szerint a támadásban mintegy 5000 IÁ-harcos – soraikban több száz öngyilkos merénylővel – rohanta le a várost. Az iszlamisták akciójukhoz ezen felül több tucat harcjárművet vontak össze Rakka és Deir-ez-Zór tartományokból. A kormányerők orosz segítséggel kilenc hónappal ezelőtt foglalták vissza Palmürát.