Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Másfél évtized után új alapokon a szerb és az orosz hadsereg kapcsolata

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 14. 12:47

Az utóbbi időben jelentősen javult Oroszország és Szerbia kapcsolata – hangzott el november 13-án, szerdán Belgrádban annak kapcsán, hogy a szerb és az orosz védelmi miniszter együttműködési megállapodást írt alá, amely 15 év után új alapokra helyezi a két ország hadseregének kapcsolatát.

Az aláírást követő sajtótájékoztatón Nebojsa Rodic szerb és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt mondta, hogy minél hamarabb elő kell mozdítani a két ország katonai együttműködését.

Nebojsa Rodic kiemelte, hogy a dokumentum – amely a két ország közötti együttműködés stratégiai-védelmi szintjéről szól – „a partneri kapcsolatokon alapul, amelyeken a változásoktól mentes folyamatosságot is értjük".

A szerb védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Belgrád célja egy „modern és korszerű hadsereg" felállítása. Emellett szerinte az, hogy 14 év után végre újra Szerbiába látogatott az orosz védelmi miniszter, azt jelenti, hogy mindkét fél a jövőbeli együttműködés mellett áll ki.

Szergej Sojgu kiemelte, hogy a kapcsolatok további fejlesztésére van szükség, hiszen „az utóbbi 15-20 évben a (katonai) együttműködés drasztikusan alacsony szintre csökkent". Elmondta, hogy szerb kollégájával a szerb tisztek orosz képzéséről, a közös légvédelmi gyakorlatokról, a vezérkar jobb együttműködéséről, illetve a légi és a szárazföldi egységek együttműködéséről tárgyalt.

Szergej Sojgu szerdán Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnökkel is találkozott, aki a Szerb zászló érdemrend első fokozatával tüntette ki az orosz politikust „a szerb és az orosz nemzetközi kapcsolatokért, illetve a két nép barátságáért végzett kiemelkedő tevékenységéért".