Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A főképviselői jelentést vitatták meg Brüsszelben

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. november 14. 13:44

Az EU-tagállamok vezérkarfőnökeinek részvételével rendezett ülés második napján – november 13-án – a védelmi témájú Európai Tanács ülés napirendjéhez kapcsolódó főképviselői jelentést vitatták meg.

A témaköröket az érintett Európai Uniós szervezetek képviselő közvetítették a résztvevők felé. A témák megvitatása során előtérbe kerültek a katonai szakma számára fontos, a védelmi képességfejlesztés keretében szükségesnek tartott területek. A katonai oldal számára kulcskérdés a  hitelesség megőrzése, hiszen például a gyorsreagálású képesség keretén belül létrehozott EU-harccsoportot még nem alkalmazták. Így a biztonság garantálása egy másik szövetségi rendszer erején és az EU egyezményein alapszik.

1595962862
Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök a brüsszeli tanácskozáson

Az Európai Unió katonai vezetői számára a fontos, hogy a szakmai igények is megjelenjenek a decemberi állam- és kormányfői szintű ülésen.
Az EU stratégiai prioritásának kidolgozása, a harccsoportok alkalmazása, a hiányzó katonai gyorsreagálási képesség és tengerészeti biztonsági stratégia kidolgozása, a közös védelmi tervezés, a partnerkérdés kerültek a vezérkarfőnökök által elfogadott kulcskérdések közé, melyekhez politikai állásfoglalást és szándékot várnak az Európai Tanács (EiT) döntéshozóitól.

A vezérkarfőnökök emellett eszmecserét folytattak a US AFRICOM képviselőjével a lehetséges Európai Unió – Amerikai Egyesült Államok együttműködésről egyfelől az Afrikában végzett műveletek és misszió során, másfelől az EU Katonai Törzsével.

Az ülés végén a vezérkar főnökök tájékoztatást kaptak a Nyugat Balkánon tett EU erőfeszítésekről, illetve az ALTHEA művelet eredményeiről, végrehajtó mandátuma meghosszabbításának lehetőségeiről. Külön kiemelve az osztrák-brit-magyar alegységek részvételével sikeresen végrehajtott Operational Rehearsal (OPREH) elnevezésű műveleti gyakorlást.

1595962862
Az Európai Unió tagállamainak vezérkarfőnökei