Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megbukott a puccs, hazatért a burundi elnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. május 16. 9:12

Hivatalának május 14-i, csütörtök esti közlése szerint visszatért Burundiba az ország államfője, Pierre Nkurunziza, akinek hatalmát a hadsereg egy csoportja meg akarta dönteni az előző egy napban. Az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint a puccskísérlet szemmel láthatóan elhalt.

Godefroid Niyombare, a burundi hadsereg egyik tábornoka szerdán bejelentette, hogy eltávolította az elnököt a hatalomból, majd elrendelte a határok és a bujumburai repülőtér lezárását. Ekkor az elnök a szomszédos Tanzánia fővárosában volt a burundi válság rendezését célzó regionális konferencián.
Csütörtök reggel összecsapások voltak a fővárosban, Bujumburában, és a nap folyamán egymásnak ellentmondó hírek érkeztek onnan arra vonatkozóan, hogy sikerült-e a katonai hatalomátvétel, vagy nem.
Először az elnök közölte, hogy a kísérlet megbukott, majd este a hivatala azt, hogy Nkurunziza visszatért az országba, bár ezt más forrásból egyelőre nem erősítették meg.

Mindazonáltal Cyrille Ndayirukiye tábornok, a puccsisták vezetőjének, Niyombare tábornoknak a helyettese elismerte, hogy vesztettek. „A hatalmon lévő rendszert támogató, hatalmas elszántsággal találkoztunk. Én személyesen elismerem, hogy mozgalmunk elbukott" – jelentette ki az AFP-nek nyilatkozva.

A puccskísérletet elítélte az Afrikai Unió, majd Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.
Burundiban április 26-én kezdődtek a tüntetések amiatt, hogy Nkurunziza bejelentette: harmadszorra is indul a közelgő választáson, holott az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodás is csak két mandátum kitöltését teszi lehetővé az államfőnek. Nkurunziza hívei azonban azzal érvelnek, hogy az elnököt első alkalommal a parlament, nem a nép választotta meg, ily módon jogában áll indulni a június 26-án esedékes választáson.

A burundi puccs vezetője, Godefroid Niyombare tábornok az AFP francia hírügynökséggel telefonon közölte, hogy csapatai megadták magukat. „Remélem, nem fognak megölni minket" – mondta.

Nem sokkal később a hatóságok közölték, hogy őrizetbe vették az államcsíny három vezetőjét, köztük az elnök megdöntésére törekvő erők második számú parancsnokát, Cyrille Ndayirukiye tábornokot. Rajta kívül még két másik tábornokot fogtak el, ugyanakkor Niyombare még szökésben van – közölte az elnöki szóvivő.