Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkezett Szíriába az ENSZ-ellenőrök újabb csoportja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 11. 17:32

A vegyi fegyverek felszámolását segítő ellenőrök újabb, tizenkét fős csoportja érkezett Szíriába előző éjszaka – közölte október 10-én, csütörtökön a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szóvivője, hozzátéve, hogy eközben a már régebb óta ott lévő szakértők a nap folyamán újabb helyszínt kerestek fel.

A Szíriában tartózkodó fegyverzetellenőrök száma az újabb csoport érkezésével 27-re nőtt – mondta Michael Luhan, az OPCW szóvivője. Az első, október elsején érkezett csoport létszáma 19 fő volt, azonban négyen időközben visszatértek Hágába.

Luhan közölte, hogy a szakértők eddig összesen három helyszínt ellenőriztek az országban.

Az OPCW ellenőrei húsz helyszínt kívánnak megvizsgálni a következő hetekben Szíriában, amelyek közül néhány a „veszélyes zónákban" található. Az eddig megvizsgált helyszínek mind a kormányerők által ellenőrzött területeken voltak, de a többiek vizsgálatánál a szakértőknek számos esetben a lázadók területein kellene áthaladniuk, ehhez viszont az kell, hogy adott térségekben, adott időben tűzszünet lépjen érvénybe a kormányerők és a lázadók között.

Az országban eközben továbbra is dúl a polgárháború, csütörtökön a szíriai hadsereg légicsapásokat mért több célpontra esz-Szafíra és az észak-szíriai Manbidzs városában. A támadásban legalább harminc ember veszítette életét – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civilszervezet. A két település felett az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges Iraki és Levantei Iszlám Állam nevű csoport gyakorolja az ellenőrzést.

Az OPCW első szakértői csoportja már több mint egy hete Szíriában tartózkodik, és tagjainak vasárnap már sikerült megsemmisíteniük néhány olyan berendezést, amelyet vegyi fegyverek előállításához használtak.

A szervezet vezetőjének közlése szerint a szakértők újabb csoportja a már ott tartózkodó kollégáikat fogja segíteni. „Egy hosszú és nehéz folyamat kezdetéről van szó" – hangsúlyozta Ahmed Üzümcü.

Szakértők a szíriai vegyifegyver-készletet mintegy 1000 tonnára becsülik.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára korábban annak a nézetnek adott hangot, hogy a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítéséhez 100 szakértőre, illetve ellenőrre van szükség. Ebből kiindulva a főtitkár hétfőn azt javasolta a Biztonsági Tanácsnak, hogy az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet közös missziót hozzon létre.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szeptember végén határozatot fogadott el arról, hogy a vegyi fegyverek előállítására szolgáló helyszíneket november 1-jéig használhatatlanná kell tenni, a szíriai vegyifegyver-arzenált pedig a jövő év közepéig meg kell semmisíteni.