Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghosszabbították Homsznál a tűzszünetet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 14. 14:10

További három nappal meghosszabbították február 13-án, csütörtökön a tűzszünetet Homsznál, hogy még több embert lehessen evakuálni – jelentette be a város kormányzója.

Talál el-Barazi telefonon elmondta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy péntek óta több mint 1400 embert menekítettek ki a város ostromlott negyedeiből. Közülük 220 személy kilétének ellenőrzése még folyik, azaz visszatartják őket kikérdezésre.

Nők, gyerekek és 55 év feletti férfiak engedélyt kaptak a távozásra, ugyanakkor a sorköteles korúakat a szír hatóságok egyenként ellenőrzik. Barazi elmondása szerint csütörtökön 70 kihallgatottat engedtek szabadon.

Edgar Vasquez amerikai külügyi szóvivő csütörtöki állásfoglalásában reményét fejezte ki, hogy Bassár el-Aszad elnök kormánya tartja magát ígéretéhez, és elengedi a fogvatartottakat. „Tekintve a rezsim korábbi tetteit, a nemzetközi közösség nem veheti ezt készpénznek, és pontosan követnie kell ezeknek az embereknek a sorsát" – tette hozzá.

A 2012 júliusa óta megszállás alatt tartott mintegy két négyzetkilométernyi óvárosban rekedtek kimentését csütörtökön egy napra – a fegyverszünet meghosszabbításáról szóló egyezkedés idejére – felfüggesztették, de pénteken újra folytatni fogják – közölte Barazi. A Szíriai Vörös Félhold és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) péntek óta tartó mentési művelete alatt 6.2 tonnányi lisztet és ötszáz segélycsomagot juttatott el azoknak, akik a maradás mellett döntöttek, vagy akik számára nem sikerült menekülési utat biztosítani.

Jarmúkból, egy hasonlóan ostromzár alatt tartott, palesztin menekültek lakta negyedből Damaszkusz déli részén csütörtökön újabb 40 beteget sikerült kimenteniük a segélyszervezeteknek, miután napokig szüneteltetniük kellett az akciót.

Eközben országszerte folytatódtak a harcok.

Aleppóban legkevesebb 51 halálos áldozata volt a csütörtöki bombázásoknak – jelentette a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) csütörtökön. A kormányerők katonai helikopterekről robbanóanyaggal töltött hordókat dobtak Aleppó felkelők által kontrolált negyedein kívül Daraa városára is az ország déli részén.

Az OSDH adatai szerint a Genfi-2 béketárgyalások január 22-i kezdete óta 4959 embert öltek meg Szíriában. Átlagosan naponta 261-en vesztették életüket az elmúlt három hét alatt, ami az eddigi legmagasabb halálozási arány.