Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington által veszélyesnek tartott foglyokat engedett szabadon Afganisztán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. február 14. 12:49

Hatvanöt feltételezett tálib harcost engedtek szabadon az afgán hatóságok február 13-án, csütörtök reggel – közölték illetékesek. Az Egyesült Államok előzőleg hevesen tiltakozott a fogvatartottak elengedése ellen, mivel Washington szerint nemzetbiztonsági szempontból veszélyesek.

A 65 fogoly csütörtök reggel elhagyta a bagrami börtönt – közölte Sukor Dadrasz, az afgán börtönökben őrzött foglyok jogállásának tisztázásával megbízott bizottság tagja. A hírt Gulam Faruk, a bagrami börtön katonai rendőrségének főnöke is megerősítette.

Kabul január 9-én jelentette be, hogy a Kabul közelében fekvő Bagram börtönéből összesen 72 fogvatartottat bizonyítékok hiányában elengednek. A bejelentés miatt az amerikai hatóságok hevesen tiltakoztak. Az Egyesült Államok szerint a foglyok „veszélyes személyek", akiknek köze volt NATO-katonák és az afgán nemzeti erők tagjai ellen elkövetett merényletekhez.
Az afgán hatóságok a hét elején közölték, hogy az amerikai panaszok fényében felülvizsgálták a fogvatartottak aktáját, és az amerikai tiltakozások ellenére 65 fogoly elengedését jóváhagyták.

A 65 fogoly elengedése „visszalépés az afganisztáni jogállamban" és „jogos aggodalomra ad okot a tálib felkelőkkel szemben harcoló afgán és nemzetközi haderők szempontjából" – közölte a héten az amerikai hadsereg.

A „Kelet Guantánamója" néven is ismert bagrami börtön feletti ellenőrzést az Egyesült Államok 2013 márciusában adta át az afgán erőknek. Az ünnepélyes átadáson jelen volt Hamid Karzai elnök is, aki úgy kommentálta az eseményt, mint az Afganisztán nemzeti függetlenségének visszanyerése érdekében tett erőfeszítések jelképét.

Továbbra is amerikai ellenőrzés alatt van viszont a legnagyobbak közé számító bagrami börtön egy része, ahol külföldi – például pakisztáni – feltételezett harcosokat tartanak fogva.