Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött Washington és Szöul közös hadgyakorlata

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 20. 15:56

A dél-koreai és az amerikai hadsereg megkezdte idei közös hadgyakorlatát. Erről már előzőleg, augusztus 10-én tájékoztatták Észak-Koreát, amely a korábbi években tartott hasonló katonai manőverekre dühösen reagált, úgy tekintett rájuk, mint az invázióra való felkészülésre.

A tizenkét napig tartó hadgyakorlatban mintegy 50 ezer dél-koreai és 30 ezer amerikai katona vesz részt. Háromezer amerikai katona a csendes-óceáni szigeteken és az Egyesült Államok kontinentális részén lévő támaszpontokról érkezik a Dél-Korea déli részén zajló hadgyakorlatra.
A két ország hadserege által kiadott közös közlemény szerint a hadgyakorlat során Észak-Korea esetleges provokációira adott katonai válaszra készülnek fel, a hadseregek számítógépes rendszere elleni kibertámadások és tömegpusztító fegyverekkel végrehajtott csapások kivédését gyakorolják be számítógépes szimuláció segítségével.

A februárban megválasztott dél-koreai elnök, Pak Gun Hje ebből az alkalomból első ízben hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot. A szöuli elnöki palota alatti bunkerben megtartott tanácskozáson úgy nyilatkozott, nagyon fontos fenntartani a dél-koreai védelmi képességet függetlenül attól, hogy milyen változások zajlanak a Korea-közi kapcsolatokban.
Észak- és Dél-Korea békétlen viszonyában az elmúlt hetekben enyhülés tapasztalható. A két ország a múlt héten állapodott meg abban, hogy újra megnyitja a közösen üzemeltetett, áprilisban bezárt keszongi ipari parkot.