Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdte a járőrözést az Európai Unió katonai missziója a Közép-afrikai Köztársaságban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. április 10. 14:37

Az Európai Unió közép-afrikai katonai missziója (EUFOR RCA) megkezdte a járőrözést Banguiban, a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában – jelentette be április 9-én, szerdán a francia hadsereg.

„Ez az első európai uniós művelet, ötvenöt csendőr érkezett, elsődleges céljuk a biztonság fenntartása, valamint a helyi csendőrség kiképzése" – mondta Francois Guillermet, a francia hadsereg alezredese.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet – aki immár másodszor utazott az afrikai országba – ezzel párhuzamosan kijelentette, hogy több támogatást kellene nyújtani a belháború sújtotta országban állomásozó francia és afrikai békefenntartóknak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön szavaz egy válságkezelő misszió létrehozásáról.

Csád közben – múlt heti bejelentését valóra váltva – megkezdte a 850 fős katonai egysége kivonását az országból.

A vallási harcok szerdán is folytatódtak, a keresztény és a muzulmán fegyveresek közötti összecsapásokban legkevesebb harminc ember vesztette életét, az áldozatok többsége civil.

Az EUFOR RCA féléves mandátumot kapott az uniós tagállamok külügyminisztereitől. A körülbelül ezer fősre tervezett uniós közép-afrikai misszió Banguiban és annak repterén látja majd el feladatát.

A világ egyik legszegényebb országában tavaly azt követően szabadult el a pokol, hogy muszlim lázadók megdöntötték a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát, ami után az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények között.

A vérontás megállítása végett Franciaország és az Afrikai Unió – az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával – tavaly decemberben katonai erővel lépett közbe. Párizs eddig 1600 fegyverest küldött a mintegy 5400 afrikai békefenntartó mellé.