Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harc Kéthelyért – Magyar Honvéd magazin kiajánló

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. április 10. 13:59

1941. április 12-én, a délvidéki bevetésre induló magyar királyi 1. Honvéd Ejtőernyős-zászlóalj egyik repülőgépe a felszállás közben lezuhant, s az égő roncsok között vitéz Bertalan Árpád őrnagy, parancsnok, a gép személyzete és tizenhét ejtőernyős is életét vesztette.

1595970058
A magyar katonai ejtőernyőzés legnagyobb katasztrófája sokak előtt ismert, de arról talán kevesebben tudnak, hogy az ejtőernyősök a későbbiekben még számos harcban vettek részt. Különösen súlyos bevetések vártak rájuk 1944 őszétől a magyarországi hadszíntér legforróbb pontjain.

1944 decemberének elején, a dunántúli Kéthely környéki harcokban keményen küzdő magyar ejtőernyősökön is múlt, hogy sikerült megállítani a 3. Ukrán Front nyugat felé előretörő csapatait. Az akkoriban már három zászlóaljból álló magyar királyi 1. honvéd ejtőernyősezred a Magyar Királyi Honvédség elit seregtestének szánt, 1944 őszén megszervezett Szent László-hadosztály részét képezte. E hadosztály parancsnokává az ejtőernyősezred korábbi parancsnokát, Szügyi Zoltán vezérkari ezredest nevezték ki, aki az 1945. május 8-i fegyverletételig vezette az alakulatot. Szügyit 1944. november elsejei visszamenőleges hatállyal, 1945. január elsején léptették elő vezérőrnaggyá. A hadosztály vezérkari főnöke Lajtos Árpád vezérkari őrnagy lett. Az ejtőernyősezred parancsnokságát előbb Pokornyi László őrnagy vette át, akit a Soroksárnál bekövetkezett sebesülése után Tassonyi Edömér százados (ezredparancsnokként már őrnagy) váltott az ezred élén.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 11-én, pénteken megjelenő számában!)