Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték a francia túszt Szomáliában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 12. 20:31

Iszlamista fogva tartóik megölték azt a francia túszt Szomáliában, akinek a kiszabadítására francia kommandósok január 12-én, szombaton kísérletet tettek – jelentette be a védelmi minisztérium Párizsban.

A foglyot őrző as-Sabab csoport ugyanakkor azt közölte, hogy a túsz még életben van, de két napon belül ítélkeznek fölötte.

A francia védelmi tárca megerősítette, hogy a 2009 óta raboskodó Denis Allex titkosszolgálati ügynökről van szó. A férfit a kormány küldte Szomáliába, és tavaly ősszel egy videoüzenetben személyesen Francois Hollande elnökhöz fordult segítségért.

„Mivel a terroristák három és fél évig minden tárgyalási ajánlatot hajlíthatatlanul elutasítottak, Denis Allexet pedig embertelen körülmények között tartották", a francia hatóságok „katonai műveletet terveztek és hajtottak végre" a túsz kiszabadítására – fogalmazott a minisztérium közleménye.

Eszerint a szombati összecsapások során két francia katona és 17 „terrorista" meghalt.

Korábbi helyszíni közlések szerint a katonák két helikopterrel támadtak az as-Sabab bázisára a Mogadishutól mintegy 120 kilométerre fekvő Bulamarer közelében.

Az as-Sabab – szintén írásban – azt jelezte, hogy a túsz még életben van, „messze a csata helyszínétől". A „francia erők elrontott műveletére válaszul" azonban „a mudzsahidek (…) két napon belül meghozzák végső ítéletüket Dennis Alexről" – áll a nyilatkozatban, amely szerint szombaton túszul ejtettek egy sebesült francia katonát is.

Az iszlamisták egyúttal megfenyegették Franciaországot, hogy a katonai műveletnek „keserű következményei" lesznek.