Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A mali hadsereg visszafoglalta Konna városát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 12. 18:50

A mali hadsereg a francia légierő támogatásával visszafoglalta az iszlamistáktól Konnát, a fővárostól, Bamakótól 600 kilométerre fekvő stratégiai fontosságú várost – közölte január 11-én, péntek éjszaka a bamakói védelmi minisztérium.

Előzőleg Laurent Fabius francia külügyminiszter megerősítette, hogy francia harci gépek pénteken légicsapásokat hajtottak végre az iszlamisták ellen.

A francia beavatkozás azonnal helyrebillentette a katonai erőegyensúlyt az északnyugat-afikai országban, és a helyi lakosok is megerősítették, hogy a hadsereg bevonult Konnába.

A település csütörtökön került az al-Kaidához köthető iszlamisták kezére, akik kilenc hónapja ellenőrzésük alatt tartják az afrikai ország északi, sivatagos részét, és az elmúlt napokban megkezdték előrenyomulásukat az ország déli területei, illetve a főváros felé. Offenzívájuk jelentős sikere volt Konna bevétele, mert megnyílt számukra az út a százezer fős Mopti, illetve Bamako felé.

Mali katonai vezetők szerint a hadsereg és a francia légierő ellentámadása révén a lázadók előrenyomulása megállt, sőt az iszlamisták meghátrálásra kényszerültek.

Dioncounda Traoré mali államfő péntek este a népéhez intézett üzenetében közölte, hogy a hadsereg azonnal és erőteljesen visszaveri az iszlamisták támadását. Előzőleg, péntek este a helyzet romlása miatt Traoré rendkívül állapotot hirdetett Maliban.