Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Obama: kevesebb harci bevetés lesz Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 12. 17:42

Barack Obama amerikai elnök január 11-én, pénteken bejelentette, hogy az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok tavasztól kezdve inkább kiképző, támogató feladatot látnak el, és egyre kevesebb harci bevetésben vesznek majd részt.

Obama a Washingtonban tartózkodó Hamid Karzai afgán államfővel folytatott tárgyalásait követő sajtótájékoztatón beszélt a mintegy 66 ezer fős amerikai katonaság módosuló szerepvállalásáról.

A két vezető megállapodott abban, hogy valamelyest felgyorsítják azt a folyamatot, amelynek során az afgán erők veszik át az irányítást a harci feladatokban, az amerikaiak szerepvállalása pedig alapvetően a támogatásra korlátozódik.

1595947555

Karzai megelégedését fejezte ki az egyezséggel kapcsolatban, és kijelentette: ez azt jelenti, hogy tavaszra már nem lesznek külföldi csapatok az afgán falvakban.

Megállapodás született arról is, hogy a harci cselekményekben elfogottak őrizetét is az afgán kormány ellenőrzése alá helyezik.

Barack Obama közölte: a következő hónapokban jelenti majd be a csapatkivonás következő lépéseit.

Obama elmondta, hogy csak akkor maradnak 2014 után amerikai katonák a közép-ázsiai országban, ha teljes mentességet kapnak az afgán törvények hatálya alól. Addigra az afgán erőknek elméletileg képessé kellene válniuk arra, hogy az egész ország területén szavatolják a biztonságot, a szövetséges erők támogatása nélkül.

Az amerikai elnök hangoztatta: az afgán megbékéléshez feltétlenül kell az, hogy a tálibok elhatárolódjanak a terrorizmustól. Az iszlamista fegyveres ellenzékkel megkezdett párbeszéd folytatását mindkét vezető szükségesnek nevezte.