Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megölték a Zetas drogkartell vezetőjét?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. október 10. 11:10

A mexikói hatóságok feltehetőleg megölték a legkegyetlenebbnek tartott drogkartell, a Los Zetas vezetőjét, Heriberto Lazcano Lazcanót egy fegyveres összecsapásban – jelentették be hivatalosan helyi idő szerint október 8-án, hétfőn igazságügyi orvos szakértők első megállapításai alapján.

A drogkartellek elleni hatósági hadjáratban részt vevő tengerészgyalogság katonái az Egyesült Államokkal határos Coahuila szövetségi államban vívtak tűzpárbajt vasárnap a Zetas embereivel, és öltek meg közülük kettőt. Ha bebizonyosodik, hogy valóban Lazcano (ragadványnevein El Lazca vagy a Hóhér) az egyik, akkor ez jelentős fegyvertény a drogbandák ellen hat éve tartó háborúban.

A tengerészeti minisztérium közleménye szerint a drogbanda tagjai támadtak rá vasárnap gránátokkal és tűzfegyverekkel egy tengerészgyalogos járőr gépkocsijára Progreso faluban, a texasi határtól 125 kilométerre nyugatra. Az utóbbiak viszonozták a tüzet, és „lelőttek két feltételezett bűnözőt".

Lazcano a hatóságok által leginkább keresett drogvezérek közé tartozott Mexikóban, és a kormány 2,6 millió dollárt tűzött ki a fejére, amihez Washington még hozzátett 5 milliót. Gyilkosságok százaiban való részvétellel gyanúsítják, egyebek közt azzal a 2004. júniusi bűncselekménnyel, amelyben Francisco Ortiz Franco, egy tijuanai hetilap vezető szerkesztője volt az áldozat. Ortiz Francót – akinek a lapja gyakran foglalkozott drogtémákkal – két kisgyermekének szeme láttára lőtték le, amint egy kórházból távozott.