Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megtámadták a kabuli parlamentet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 23. 13:07

Az afganisztáni tálibok támadást indítottak június 22-én, hétfőn a kabuli parlament ellen: egy öngyilkos merénylő gépkocsival nekihajtott az épület bejáratának, és felrobbantotta magát, majd társai golyózáport zúdítottak az őrökre, miközben a képviselők bent üléseztek.

A rendőrség végül megölte az összes támadót. Minderről a rendőrség, egy belügyminisztériumi szóvivő és szemtanúk számoltak be.
A parlamentben a képviselők éppen a belügyminiszter személyéről szavaztak, amikor a rajtaütés történt. Az őröknek sikerült visszaverniük az ostromot, és a támadó hat tálib fegyveres egy épülőfélben lévő közeli házban húzta meg magát.

A rendőrség körbevette ezt a félkész épületet, majd mindegyiküket megölte a Reuters hírügynökség jelentése szerint. A belügyminisztériumi szóvivő azt mondta: minden parlamenti képviselő sértetlen, viszont 18 civil megsebesült az utcán, köztük két nő és két gyerek.

A tálibok – akik már korábban is követtek el hasonló, összehangolt támadást kormányzati célpontok ellen – jelentkeztek, hogy ők hajtották végre a hétfői rohamot a parlament ellen. Szóvivőjük azt állította, hogy egyes tagjaiknak sikerült behatolniuk a parlament épületébe.