Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Merénylet és fegyveres támadások Irakban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 7. 8:21

Tizenkét ember életét vesztette egy kávézó elleni öngyilkos merényletben az iraki Balad városában, míg Moszulban két tévériporterrel végeztek ismeretlen fegyveresek október 5-én, szombaton.

A Bagdadtól 80 kilométerre északra fekvő, síita többségű Baladban elkövetett merényletért egyelőre egy csoport sem vállalta a felelősséget, de az ilyen támadások az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek az iraki síita kormány megdöntéséért harcoló helyi sejtjére jellemzőek.

Az Irakban egyre erősebb, szunnita al-Kaida hitetlennek tartja a síitákat, akik a lakosság többségét adják az amerikai csapatok kivonulása óta egyre súlyosabb vallási erőszak által sújtott országban.

A hatóságok a tévériporterek gyilkosainak kilétéről sem tudtak információkat közölni. A két áldozat egy magánkézben lévő, a kormánnyal szemben kritikus iraki televíziónak dolgozott a szunnita felkelők központjának számító észak-iraki Moszulban.

Irak az egyik legveszélyesebb hely a világon az újságírók számára: a 2003-as amerikai katonai beavatkozás óta 261 újságírót öltek meg és további 46-ot raboltak el az országban.

Egy harmadik szombati támadásban a Szahva nevű szunnita milícia három tagjával végzett egy pokolgépes merénylet a fővárostól 20 kilométerre délre. A kormányt és korábban az amerikaiakat is támogató Szahva tagjait egyre gyakrabban érik támadások, mivel az al-Kaida árulónak tartja őket.

Az ENSZ adatai szerint csak szeptemberben közel 900 civil vesztette életét terrorakciókban Irakban, egy független civil szervezet, a Iraq Body Count összesítése alapján idén összesen 6000 áldozatot szedett a vallási erőszak az országban. Ezzel az idei a legvéresebb év a közel-keleti országban 2007 óta, amikor Irak a polgárháború szélén táncolt.

Megfigyelők szerint az erőszak elharapódzásában a szomszédos Szíriában folyó polgárháború is szerepet játszik, amely az iraki társadalmat is megosztotta, és felerősítette a vallási szembenállást az iszlám szunnita és síita ágát követők között.