Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Mintegy száz szélsőségessel végzett az iraki légierő Havídzsánál

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. október 1. 12:37

Az Iszlám Állam terrorszervezet mintegy száz harcosával végzett szeptember 29-én, pénteken az iraki légierő Havídzsánál – jelentette az asz-Szummaríja iraki televízió a hadsereg sajtószolgálatára hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a szélsőségesek állásainak több hullámban történt bombázása közben 96 dzsihadista vesztette életét a Kirkuk tartományban lévő város határában. A légicsapásban több mint tíz jármű is megsemmisült, köztük olyanok is, amelyeket merényletek elkövetéséhez robbanószerrel pakoltak meg.

A nap folyamán Haider al-Abádi iraki miniszterelnök bejelentette, hogy a Havídzsa felszabadítására indított művelet második fázisába lépett. Az első fázis célkitűzései között szerepelt es-Sirkat nevű település elfoglalása.

A Bagdadtól 240 kilométerre északra, a szíriai határ közelében fekvő város egyike azon néhány területnek, amelyet még az Iszlám Állam ellenőrzése alatt tart.

Az iraki kormányerők támadásukat szeptember 21-én hajnalban indították Havídzsa elfoglalására. A műveletben az iraki hadsereg, a szövetségi rendőrség alakulatai, a belügyminisztérium gyorsreagálású erői, valamint síita milíciák is részt vesznek. Az offenzívához néhány nappal később az iraki kurd fegyveres erők, a pesmerga alakulatai is csatlakoztak.

Az iraki hadsereggel kötött megállapodásuk értelmében a kormányerőket átengedik az ellenőrzésük alatt álló Kirkuk kormányzóság déli felén, a Havídzsából menekülő civilek számára pedig humanitárius folyosókat nyitnak.

Harci tevékenységük azonban csak tűztámogatási feladatokra korlátozódik.

A kurd térnyeréstől tartva, az egyezség külön pontja szól arról, hogy a pesmerga nem hagyhatja el jelenlegi állásait, és semmiképpen nem vonulhat Havídzsa irányába.

Az iraki kurdok szeptember 25-i népszavazásukon elsöprő többséggel támogatták egy független állam létrehozását az autonóm Kurdisztán, valamint a bagdadi kormányzattal vitatott, jelenleg kurd ellenőrzés alatt álló területeken. A referendum eredményét, sem az iraki vezetés, sem a környező államok, nem ismerik el.