Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Morawiecki: Lengyelország 2022-ben kapja meg az első Patriot-rakétaütegeket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. március 29. 17:44

Lengyelország 2022-ben kapja meg az első amerikai gyártmányú Patriot-rakétaütegeket, a következők pedig 2024-ben érkeznek – mondta el a lengyel közszolgálati hírtelevíziónak (TVP Info) a lengyel kormányfő.

Mateusz Morawiecki azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy szerdán Varsóban szerződést írtak alá a ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére alkalmas Patriot-rendszer első elemeinek beszerzéséről. A lengyel kormányfő szerint a Patriot-ütegek minden eddiginél nagyobb mértékben járulnak majd hozzá Lengyelország légterének biztonságához, az ügylet pedig a magas fokú politikai és katonai együttműködésről tanúskodik. A rendszer korszerűségét méltatva Morawiecki kiemelte többek között a 360 fokos radarlefedettséget.

A kormányfő arra is kitért, hogy a szerződést megelőző tárgyalások során Varsó és Washington megegyezett az úgynevezett offset-szerződésekről. A Raytheon és a Lockheed Martin fegyvergyártókkal múlt héten kötött, mintegy 950 millió zlotyt (225 millió euró) érő, tíz évre szóló offset-megállapodások értelmében a beszerzendő rendszer egyes elemeit Lengyelországban fogják gyártani, illetve fejleszteni. Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Patriot-ütegek beszerzése miatt elmérgesedhetnek-e az orosz-lengyel kapcsolatok, Morawiecki leszögezte: Varsó „minél barátibb kapcsolatokat" szeretne az összes szomszédos országgal, beleértve Oroszországot is. „Természetesen nem vagyunk naivak,(…) és a legjobb az lesz, ha a jövőben e baráti kapcsolatokat katonai erőnk és a NATO szolidaritása is megerősíti" – fűzte hozzá.

A még 2015 áprilisában, az előző kormány idején az ukrán válság kapcsán előirányzott beszerzést az eddig legnagyobb lengyel fegyveripari ügyletnek minősítik. A washingtoni külügyminisztérium tavaly novemberben hagyta jóvá a 10,5 milliárd dollár értékű eladást. Varsó ezt követően még tárgyalt az ügylet végleges értékéről, mely sajtóértesülések szerint jelentősen, 5,25 milliárd dollárra csökkenhetett. Morawiecki kedden „nagyon jól kialkudott" szerződésről tett említést.