Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lónyay Hadibajnokság

Szöveg: Faragó Fanny |  2018. március 29. 18:58

Középiskolás diákoknak szervezett hadibajnokságot a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium a napokban, együttműködve az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárral, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksággal, a Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálattal, a Báró Podmaniczky III. János Honvéd Egyesülettel, valamint Budapest Főváros Kormányhivatalának Védelmi Titkárságával.

1599184390
Az egyházi iskolás diákok részére meghirdetett verseny legfontosabb célja az volt, hogy bővítse a fiatalok honvédelemmel kapcsolatos ismereteit, közvetítve az önzetlen hazaszeret és a bajtársiasság eszméit. Az izgalmas vetélkedőn a versenyzők fizikai erőnlétükről és szellemi felkészültségükről is számot adhattak.

A megmérettetésen ügyességi és tornatermi akadálypályák, fegyveres lépcsőfutás, légpuska- és airsoft-lövészet, valamint fegyverismereti, honvédelmi, történelmi, egészségügyi és rendvédelmi tesztek várták a négytagú csapatokat.

1599184391
A IX. kerületi, több mint 10 ezer négyzetméteres iskolaépület lépcsőházai nagyszerű lehetőséget kínáltak az akaraterő és kitartás bemutatására. A szintek közötti harminc lépcsőfokon a fiatalok fel- és lefele futottak, hátra vetett gyakorló gépkarabéllyal. A légpuskalövészet során a csapatoknak meghatározott időn belül a lehető legtöbb célt kellett leküzdeniük, fejenként tíz lőszer felhasználásával. A gimnázium tornatermében a csapat tagjai váltóverseny-szerűen haladtak végig a tornaszerekkel és katonai eszközökkel nehezített pályán.

1599184391
„Ez a verseny remek lehetőség arra, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok közelebb kerüljenek a Magyar Honvédséghez" – tudtuk meg Mikus György őrnagytól. A dandár kiképzőszázadának parancsnoka hozzátette: a fegyverismereti ponton a versenyzőknek hatástalanított AK gépkarabélyokat kellett szét- és összeszerelniük Ebben a versenyszámban minden fiatal kiemelkedően teljesített, ami a felkészítő tanáruk érdeme is.

1599184391
A versenyen első helyezést ért el a házigazda gimnázium „Tompa kések" elnevezésű csapata. A dobogó második fokán holtverseny alakult ki a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, valamint a Constantinum Katolikus Gimnázium tanulói között. A harmadik legjobban teljesítő csapatnak járó kupát a Pécsi Református Kollégium diákjai vehették át, míg az MH BHD különdíját – a fegyverismereti ponton legjobban teljesítő – Than Károly Gimnázium lányokból álló csapata érdemelte ki.

1599184391
Fotó: a szerző felvételei