Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva Jereván szövetségese, teljesíti az ebből fakadó kötelezettségeit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 11. 21:28

Oroszország Örményország szövetségese, és mindig teljesíti az ebből fakadó kötelezettségeit, így a Jerevánnak szánt fegyverszállításokat is – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a augusztus 10-én, szerdán Moszkvában Szerzs Szargszján elnökkel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

Putyin a nap folyamán korábban tájékoztatta Szargszjánt azokról a tárgyalásokról, amelyeket hétfőn Ilham Aliyev azeri elnökkel Bakuban folytatott a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah ügyében. Kijelentette, hogy Oroszország érdekelt az Örményország és Azerbajdzsán közötti feszültség csökkentésében, és reményét fejezte ki, hogy sikerül kompromisszumra jutni a területi vitában.
Szargszján méltatta a hegyi-karabahi konfliktus diplomáciai rendezésében való orosz szerepvállalást, és hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a felek tartsák magukat a korábban megkötött megállapodásokhoz. Kijelentette, hogy Örményország a maga részéről készen áll erre.

Az orosz elnök az Örményországgal szembeni orosz szövetségesi kötelezettségvállalást egy arra vonatkozó újságírói kérdésre erősítette meg, hogy miért szállít Moszkva fegyvert egyszerre Jerevánnak és Bakunak is. Hangsúlyozta, hogy Örményország és Oroszország egyaránt tagja a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének, ugyanakkor rámutatott, hogy Azerbajdzsán nagy devizatartalékokkal rendelkező olajkitermelő ország, amely a világpiacon bárhol tudna fegyvert vásárolni magának.
Putyin egyúttal leszögezte, hogy a meglévő problémákat békés úton kell rendezni.

Az orosz elnök a Jerevánban nemrégiben lezajlott incidenssel kapcsolatban, amelynek során Szargszjánnal szembenálló fegyveresek túszokat ejtettek, elfogadhatatlannak nevezte, hogy politikai kérdéseket fegyverrel próbáljanak meg megoldani.