Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Aggasztó a terrorszervezetek népirtása a közel-keleti keresztények és síiták körében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. augusztus 11. 22:31

Az amerikai külügyminisztérium kifejezett aggodalmát hangoztatta szerdán amiatt, hogy a különböző terrorcsoportok tömeges vérengzéseket – a tárca fogalmazása szerint népirtást – követnek el a közel-keleti keresztények és síiták körében.

Erről Anthony Blinken külügyminiszter-helyettes beszélt augusztus 10-én, szerdán, amikor előterjesztette a külügyminisztérium szokásos éves jelentését a vallásszabadság helyzetéről és a vallásnak a külpolitikai döntésekre gyakorolt befolyásáról. A múlt évre vonatkozó jelentést 199 országban végzett vizsgálódásaira támaszkodva állította össze a külügyminisztérium.

Blinken – hivatkozva John Kerry külügyminiszter álláspontjára – leszögezte: a jelentés célja nem az, hogy leckét adjon bárkinek is, hanem hogy információkkal szolgáljon. A külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta: vallási vakbuzgóság minden országban tapasztalható, így az Egyesült Államokban is. Kiemelte továbbá, hogy korábban csaknem kizárólag az egyes államok vallásszabadságot biztosító – vagy ezt elnyomó – döntéseire összpontosítottak, ám szembe kellett nézni a valósággal: nemcsak állami szervezetek vehetik semmibe, vagy tiporhatják el a vallások szabadságát. Ezzel összefüggésben felsorolta a különböző terrorista szervezetek – az Iszlám Állam, az al-Kaida, az as-Shabab és a Boko Haram – vallásellenes terrorakcióit, amelyeknek során meggyilkolják vagy rabszolgaságra kényszerítik egyes vallások híveit.

A külügyi jelentés egyéb témák mellett hangsúlyosan felhívja a figyelmet a jazidik, a keresztények, a síiták és más vallási csoportok ellen elkövetett népirtásra az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által uralt vidékeken.

Blinken utalt arra, hogy John Kerry külügyminiszter már korábban is népirtásnak minősítette az Iszlám Állam vallási kisebbségek ellen elkövetett tömegmészárlásait. Az amerikai diplomácia most, a vallásszabadságról szóló jelentésében újólag és határozottan elítéli ezt. Mint a jelentés fogalmaz: „a dzsihadisták felelősek a barbár cselekedetekért, a gyilkosságokért, a kínzásokért, az emberkereskedelemért, a szexuális bűncselekményekért, amelyeket a vallási és etnikai kisebbségek ellen elkövetnek".

Anthony Blinken a jelentést bemutató sajtótájékoztatóján külön hangsúlyozta, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet emberiesség elleni bűntettekben és etnikai tisztogatásban bűnös. „Nemcsak gyilkolnak, hanem még az emlékét is ki akarják törölni azoknak, akiket meggyilkoltak, s közben évszázados vallási kultikus helyeket rombolnak le" – fogalmazott az újságíróknak Blinken. Leszögezte: az Egyesült Államok célja az, hogy ennek véget vessen, s Obama elnök ezért mozgósította a terrorszervezet ellen harcoló nemzetközi koalíció tagjait. Az eredmények ellenére is azonban – tette hozzá – az Iszlám Állam továbbra is aktív, mert alkalmazkodik az új körülményekhez.

A jelentés a tárca honlapján elérhető közlemény többek között felhívja a figyelmet arra, hogy egyes országok kormányai továbbra is szigorú törvényekkel büntetik az istenkáromlást, a hitehagyást vagy a lakosság többségének vallásáról más hitre történő áttérést, illetve a szélsőségesekkel szembeni küzdelemre hivatkozva korlátozzák a vallásszabadságot.