Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszkva tagadja, hogy harckocsikat szállítana a donyecki szakadároknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. augusztus 19. 8:15

Az orosz elnök szóvivője augusztus 17-én, vasárnap tagadta azok a híreket, amelyek szerint Oroszország páncélozott járműveket, harckocsikat szállítana a donyecki „népköztársaságnak”.

Dmitrij Peszkov a Govorit Moszkva rádióadónak adott nyilatkozatában leszögezte: „Már többször kijelentettük, hogy semmiféle technikát oda nem szállítunk". A szóvivő azonban nem nevezte meg, hogy pontosan mely forrás állítását tagadja, az ITAR-TASZSZ hírügynökség is csak úgy fogalmaz, hogy korábban „olyan hírek láttak" napvilágot, amelyek szerint a „felkelőknek" 150 darab haditechnikai „egységet", köztük 30 harckocsit szállítanak Oroszországból.

Moszkva nyilvánvalóan arra az előző napi hírre reagált, amelyet a Reuters tett közzé.

A hírügynökség szombaton egy olyan videofelvételről számolt be, amelyen Olekszandr Zaharcsenko, a „Donyecki Népköztársaság" „miniszterelnöke" azt mondja: az ukrán kormánnyal szembenálló oroszbarát erők 150 páncélozott jármű – köztük 30 harckocsi – érkezését várják, és hamarosan 1200 olyan fegyveres erősíti majd soraikat, aki Oroszországban kapott négyhónapos kiképzést. „A legsorsdöntőbb pillanatban csatlakoznak hozzánk" – mondta Zaharcsenko, aki – mint a Reuters megjegyzi – nem árulta el, honnan érkeznének az említett páncélozott járművek.