Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vezetéstechnikai képzés a helikopterbázison

Szöveg: honvedelem.hu / MH SZHB |  2014. augusztus 19. 9:22

Augusztus 11-től 15-ig, egy héten keresztül vezetéstechnikai alaptanfolyamot tartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis gépjárművezetői részére.

1595977259

A két szervezet évek óta szoros kapcsolatot ápol, aktívan részt vesznek egymás rendezvényein, segítik egymás munkáját.
Ezt az együttműködést erősítette a napi 7-8 órás foglalkozás, melyet Varga Zoltán tű. törzszászlós a jogosítvánnyal rendelkező, munkaidőben személygépjárművet vezető katonáknak tartott.

Az oktatáson speciális helyzetek megoldásához adott tanácsokat, például hirtelen felbukkanó akadályok elkerüléséhez különböző kormányfogási technikákat is mutatott, amelyek ismerete sok esetben életet menthet. A képzésen részt vevő hatvan katona kiépített tesztpályán gyakorolhatta, illetve sajátíthatta el a hasznos fogásokat.

1595977259

A katasztrófavédelem által tartott vezetéstechnikai képzés része egy komplex oktatási sorozatnak, amelynek célja a gépjármű-vezetői beosztást ellátó és szolgálati gépjármű vezetésére jogosult állomány gépjármű-vezetési jártasságának fenntartása és a vezetési technika fejlesztése. A vezetéstechnikai képzést megelőzően a gépjárművezetők a bázis szervezésében három héten keresztül tettek tanúbizonyságot mind elméleti, mind gyakorlati felkészültségükről az osztályba soroló vizsgákon a rendszeresített haditechnikai eszközökkel.

A terepvezetési gyakorlatokon szerzett tapasztalatok kiegészítése céljából szervezte meg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen a vezetéstechnikai tréninget, amelynek során a vezetéstechnikai oktató a közutakon a mindennapokban is előforduló veszélyhelyzetek kezelésére és a helyes tevékenységre készítette fel az állományt.

1595977260

Fotó: Mészáros János