Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Moszul ostroma: egyre közelebb az iraki hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2017. január 9. 21:38

Elérték január 8-án, vasárnap az iraki különleges erők a Moszult kettészelő Tigris folyó keleti partját – közölte az iraki hadsereg.

Az észak-iraki nagyváros visszafoglalására októberben indított offenzívát az iraki haderő az Iszlám Állam ellen harcoló, amerikai vezetésű katonai szövetség támogatásával. Azóta most első alkalommal sikerült elérniük a folyót. A fegyveres erők terrorellenes egységének (CTS) szóvivője tudatta, hogy a CTS-nek sikerült elérnie a Tigris egyik hídját, amely azonban megsérült a harcokban.

Abdel-Vahháb asz-Szaadi, a CTS altábornagya arról számolt be, hogy a terrorelhárítók 2 irányból nyomultak előre Moszul Baladijat és Szukkar kerülete felé, az Iszlám Állam fegyveresei viszont a történelmi Ninive közelében, Moszulon belül fekvő dombról nyitottak tüzet, és próbálták feltartóztatni a kormányerők előrenyomulását.

A szélsőségeseket a CTS és az Iszlám Állam ellen küzdő nemzetközi koalíció harci gépei „elintézték" – fogalmazott Szaadi. Moszul Ninive kormányzóság központja, és ez az utolsó jelentősebb iraki város, amely még az Iszlám Állam ellenőrzése alatt áll.

A szélsőségesek 2014-ben rohanták le a várost, megfutamítva a kormánykatonákat.