Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO és szövetségesi légvédelmi gyakorlat lesz Izlandon

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2013. július 11. 21:31

NATO légvédelmi gyakorlatnak fog otthont adni Izland 2014. február 3-21. között, amelyen a pilóták és a földi kiszolgáló személyzet mellett vadászirányítók is részt vesznek majd.

Az Iceland Fighter Meet 2014 (IFM14) névre keresztelt eseményen a NATO tag Norvégia F-16 Fighting Falcon, a szövetséges Finnország F-18 Hornet, Svédország pedig JAS-39 Gripen típusú repülőgépekkel fog részt venni és széles körű, a légvédelmi feladatok ellátásával összefüggő feladatokat fognak gyakorolni. Ezek közé tartozik a légi harc egymástól eltérő repülőgép típusok között, valamint a különböző védekezési és támadási műveletek gyakorlása. A gyakorlaton légi utántöltő repülőgépek, AWACS-ek, valamint SAR (kutató-mentő) feladatkörű helikopterek is részt fognak venni.

A gyakorlat Norvégia számára felkészülésként is fog szolgálni, Izland jövőbeni időszakos, békeidős készültségi feladatainak ellátásához.

A gyakorlat irányítását a NATO németországi, Uedemben található Egyesített Légi Hadműveleti Központja (CAOC) fogja végezni. A repülőgépek irányítását az izlandi, Lokiban található Irányító és Jelentő Központ (CRC), valamint a Norvégiából üzemelő AWACS-ek megosztva fogják végezni.

Svédország egy légi utántöltő repülőgépet fog telepíteni Izlandra a gyakorlat időtartamára, Norvégia és Finnország pedig SAR helikopterekkel egészíti ki Izland ugyanilyen feladatkörű egységeit. Norvégia fogja szponzorálni Finnország és Svédország részvételét a gyakorlaton és a NATO tagállam fogja vezetni a gyakorlatot is. A két szövetséges állam (Finnország és Svédország) eszközei az ő irányítása alatt fognak tevékenykedni és nem tartoznak a NATO közvetlen irányítása alá a gyakorlat folyamán.