Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

NATO-orosz együttműködés a szíriai vegyi fegyverek ügyében

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. január 29. 11:54

A NATO és Oroszország együtt kíván működni egymással a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében – közölték január 28-án, kedden Brüsszelben, miután Anders Fogh Rasmussen, az atlanti szövetség főtitkára megbeszélést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Lavrov délután az EU-orosz csúcstalálkozón vesz részt Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalán, de már korábban Brüsszelbe érkezett, és délelőtt külön találkozott Rasmussennel. Megállapodott vele abban, hogy „keresik annak módját, miként lehet támogatni a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (OPCW) a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésében".

Név nélkül nyilatkozó diplomaták ehhez hozzátették: egyebek közt megvizsgálják, hogy a NATO és Oroszország közösen adhat-e biztonsági kíséretet a szóban forgó fegyverek hajóval történő elszállításához.

A NATO már tavaly jelezte, hogy kész segítséget nyújtani az OPCW-nek.

A NATO a szíriai belső fegyveres konfliktustól hangsúlyozottan távol kívánja tartani magát. Török kérésre telepítettek ugyan a szövetségesek Patriot rakétákat a szíriai határ közelébe, de ez csak azt a cél szolgálja, hogy védelmet nyújtson Törökországnak arra az esetre, ha a határon átcsapnának a harci cselekmények.