Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Néhány hét múlva folytatódnak a nukleáris tárgyalások

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. október 17. 16:29

Irán néhány hét múlva ismét találkozik Genfben a Hatokkal, hogy folytassa a tárgyalásokat vitatott atomprogramjáról – közölte október 16-án, szerdán az iráni külügyminiszter.

Mohamad Dzsavad Zarif Facebook-oldalán írt arról, hogy az újabb találkozóig az Egyesült Államokat, Kínát, Franciaországot, Nagy-Britanniát, Oroszországot és Németországot tömörítő 5+1-es csoportnak lehetősége lesz tanulmányozni az atomvita megoldására Irán által tett javaslatokat.

„Tárgyalni és egy közös megoldást találni nehéz feladat, a részletekről való tárgyaláshoz pedig idő és nagy odafigyelés kell" – tette hozzá a tárcavezető.

Zarif bejegyzése erősíti azokat a várakozásokat, amelyek szerint előrelépés történhet a hosszú évek óta húzódó atomvitában. A vita megoldását Haszan Róháni új iráni elnök az elsődleges feladatai között tartja számon.

Az IRNA iráni hírügynökség értesülése szerint a nukleáris tárgyalások következő fordulója november 7-én és 8-án lesz.

Szerda délután az ENSZ genfi székhelyén folytatódott a Hatok és Teherán előző nap kezdődött megbeszélése, amelyen elsősorban a friss teheráni javaslatokról esett szó. A találkozó résztvevőinek jelzései szerint a tárgyalások szerdán is feszült, de viszonylag pozitív légkörben, intenzíven folytak.

Irán javaslatával kapcsolatban nem közöltek részleteket, abból csupán néhány elem szivárgott ki. Eszerint a további menetrend két fő szakaszra osztható: az első, hat hónapos szakasz „a kölcsönös bizalom helyreállítását" szolgálná, a második szakaszban pedig Irán teljesítené a NAÜ ellenőrzési előírásait, hogy „átláthatóvá" tegye atomprogramját, cserébe a nemzetközi szankciók feloldásáért.

Az útiterv végső szakaszában Irán egyebek között elfogadná az atomsorompó-szerződés kiegészítő jegyzőkönyvét. Ez lehetővé tenné azt, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei bejelentés nélkül tegyenek látogatást egy-egy vizsgálandó iráni nukleáris létesítményben.

Teherán ragaszkodik békés célú atomprogramjához, beleértve az urándúsítást is, viszont hajlandónak mutatkozik a dúsítás korlátozására. Diplomáciai körökből kiszivárgott, hogy Teherán állítólag csökkenteni akarja urándúsító centrifugáinak számát.