Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatékonysági szempontok indokolták a változtatásokat

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2013. október 17. 15:20

A katonai külképviseleti rendszerben végrehajtott változások célja, hogy Magyarország költséghatékony hálózatot működtessen, amely a legoptimálisabb mértékben képes kiszolgálni szakmai érdekeinket, és képes a várható biztonsági kockázatok maradéktalan előrejelzésére is – mondta Siklósi Péter október 16-án Budapesten.

1595961621

A Fejezetek a magyar katonadiplomácia történetéből című szakmai konferencián tartott előadást Siklósi Péter a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen szerda délután. A Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára a katonadiplomáciai külképviseleti rendszerről, annak utóbbi években bekövetkezett változásairól beszélt.

Mint az előadásban elhangzott, jelenleg harmincegy ország harmincnégy attaséja alkotja a Budapestre akkreditált katonai attasétestületet. Idén várhatóan tovább bővül a kör egy cseh katonadiplomatával, akinek Pozsonyban lesz az állomáshelye, illetve egy nigériai, illetve pakisztáni attaséval. Utóbbiak már rendelkeznek működési engedéllyel, akkreditálásuk azonban még nem történt meg, és szintén nem Budapest lesz az állomáshelyük. A magyar fővárosban egyébként tizenhárom ország tizenöt katonai attaséja állomásozik. Ezzel párhuzamosan hazánk tizenkilenc külföldi országban működtet attaséhivatalt, három regionális attasé pedig Budapestről látja el feladatait. A magyar katonadiplomaták összesen ötvenhat országban képviselik hazánkat, vagyis ebből is látszik: egy főre igen komoly terhelés jut.

1595961621

A katonadiplomáciai külképviseleti rendszer átalakítása a gyakorlatban, körültekintő tervezést követően 2012-ben kezdődött meg, hogy kialakulhasson egy igényeinkhez, érdekeinkhez, lehetőségeinkhez hatékonyabban illeszkedő struktúra. Ennek jegyében a tavalyi év szeptemberétől négy véderő-attaséhivatal működése szünetel – ugyanez áll a moszkvai helyettes katonai attaséi posztra is –, idén szeptembertől pedig zágrábi hivatal működésének tartós szüneteltetése mellett létrejött a Nyugat-Balkáni Regionális Attaséhivatal. Emellett a párizsi attasé átakkreditálása is megtörtént Brüsszelbe és Luxemburgba, és ezzel gyakorlatilag teljessé vált Európa magyar katonadiplomáciai lefedettsége (Izland és Málta kivételével). Ami a jövőt illeti, a stockholmi attaséhivatal ideiglenes bővítése válik szükségessé, mivel Magyarország 2015-től bekapcsolódik a balti államok légterének védelmébe.

Siklósi Péter elmondta: a tárca szakemberei folyamatosan dolgoznak a katonadiplomáciai kérdésekben irányadó 53/2007. HM utasítás felülvizsgálatán, modernizálásán, az új változat várhatóan még idén hatályba lép. Ebben átvezetik majd az összes szervezeti változást is. Szólt az éves katonadiplomáciai beszámoltatás új rendjéről és annak eddigi tapasztalatairól is.

A helyettes államtitkár leszögezte: a rendszer átalakítása még nem teljes. A változtatások célja, hogy Magyarország költséghatékony katonadiplomáciai külképviseleti rendszert működtessen, amely a legoptimálisabb mértékben képes kiszolgálni szakmai érdekeinket, és képes a várható biztonsági kockázatok maradéktalan előrejelzésére is.

1595961621

Fotó: Galovtsik Gábor