Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem értik egymás a felek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. március 4. 19:17

Nyelvi nehézségekkel küzdenek a szíriai tűzszünet ellenőrzésére létesített amerikai telefonszolgálat munkatársai, így az amerikai külügy ellenőrzi alkalmasságukat – közölte az osztrák hírügynökség március 3-án, csütörtökön Mark Tonerre, a washingtoni védelmi tárca szóvivőjére hivatkozva.

A telefonszolgálatnál a szíriai fegyvernyugvás megsértését jelenthetik be a konfliktus térségéből. Az amerikai külügyi tárca különböző részlegeiből a telefonos szolgálathoz jelentkező önkénteseknél problémák merültek fel részben arabtudásuk miatt – ismerte el a szóvivő szerdán. „Tudatában vagyunk annak, hogy nyelvi nehézségek vannak, és dolgozunk a gondok kiküszöbölésén" – jelentette ki.

Az elmúlt napok során jelentések láttak napvilágot arról, hogy a szíriai konfliktus térségből telefonálók nehezen tudták megértetni a dolgozókkal bejelentéseiket a tűzszünetet megsértő állítólagos légi és tüzérségi csapásokról. A Syria Direct hírszervezet szerint a nyelvi nehézségek miatt néhány tudósító és aktivista is felhagyott az amerikai telefonszolgálat hívásával, és inkább az ENSZ-hez vagy a szíriai ellenzékhez fordulnak bejelentéseikkel.

Az Egyesült Államok olyan aggodalmának adott hangot, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai megsérthetik a fegyvernyugvást. Jelentések állnak ugyanis rendelkezésre harckocsi- és tüzérségi támadásokról a polgári lakosság ellen – ismertette a Fehér Ház szerdán.

Washington és Moszkva februárban állapodott meg a „harci cselekmények abbahagyásáról", amit a damaszkuszi kormányzat és legalább két hétre a legtöbb fegyveres felkelő csoport is elfogadott.

A szombaton kezdődött tűzszünet az ENSZ által terrorszervezetnek tekintett csoportokra, így az Iszlám Államra és az Al-Kaidával szövetséges An-Nuszra Frontra nem vonatkozik. Szórványos harcok és támadások ellenére a tűzszünetet eddig összességében betartották.