Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem sietnék el a Szíria elleni lépéseket

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. augusztus 25. 9:57

Az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra adandó válaszlépésekről tanácskozott Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke vezető nemzetbiztonsági tanácsadóival – közölte a Fehér Ház. Részleteket egyelőre nem tudni.

„Az elnök utasította a hírszerző szerveket: gyűjtsék össze a tényeket és bizonyítékokat, hogy meg tudjuk állapítani, mi történt Szíriában. Amint tisztáztuk a tényeket, az elnök tájékozottan hoz majd döntést a válaszról" – mondta egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselő.
Az illetékes rámutatott, hogy az amerikai kormány lehetőségek sorából választhat, és az Egyesült Államok nagyon megfontoltan, nemzeti érdekeivel és azzal az értékeléssel összhangban fogja meghozni döntéseit. Erős nyomás nehezedik Barack Obama elnökre, aki többször is figyelmeztette a szíriai kormányt, hogy ne vessen be vegyi fegyvert.

Szíriai ellenzéki állítások szerint a héten Damaszkusz közelében vegyifegyver-támadás történt, amelyben több száz, egyes források szerint 1300 ember halt meg. A szíriai vezetők cáfolták, hogy vegyi fegyvert vetett volna be a saját népe ellen. Az iráni kormány pedig azt állította szombaton: bizonyítékai vannak rá, hogy a szíriai lázadók vetettek be vegyi fegyvert a héten a szíriai főváros, Damaszkusz térségében. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter pénteken jelezte: az Egyesült Államok úgy pozicionálja katonai eszközeit, hogy azok képesek legyenek végrehajtani az elnök döntését, bármi légyen is az.

A The New York Times szombati írása szerint az Egyesült Államok a Koszovóban 1999-ben végrehajtott légicsapások mintájára azt fontolgatja, hogy szükség esetén akár az ENSZ felhatalmazása nélkül, a NATO támogatásával adhatna választ a vegyi fegyverek szíriai bevetésére.

Merkel elutasítja a katonai beavatkozást

Angela Merkel német kancellár elutasítja a Szíria elleni katonai beavatkozást, függetlenül azoktól az információktól, amelyek szerint vegyi fegyvert vetettek be az arab országban.
Steffen Seibert, a kancellár szóvivője szombaton Berlinben ismertette a német kormány álláspontját, amely szerint elutasítanak bármilyen katonai megoldást, ehelyett a politikai rendezést támogatják. „Nem hisszük, hogy (a konfliktust) kívülről szervezett katonai módszerrel lehetne rendezni, ehelyett politikai megoldást kell találni Szíriában" – mondta a szóvivő.
A német kancellár egy másik állásfoglalásában üdvözölte Oroszország készségét annak a támogatására, hogy független nemzetközi bizottság vizsgálódjon a helyszínen a vegyi fegyver legutóbbi bevetésének körülményeiről.
Németország már a szíriai polgárháború kitörésének kezdete óta a politikai megoldást támogatja, ezzel az álláspontjával azonban csalódást okozott néhány szövetségesének.