Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Németország hadihajókat küld a Földközi-tengerre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 30. 14:29

Németország hadihajókat küld a Földközi-tengerre a menekültválság enyhítése céljából, a műveletre kijelölt hajók már április 29-én, szerdán elindulnak és valószínűleg a líbiai partoknál járőröznek majd – értesült az ARD közszolgálati műsorszolgáltató társaság.

Az ARD római rádióstúdiójának beszámolója szerint a Hessen nevű fregatt a Berlin nevű ellátóhajóval együtt távozik a szomáliai kalózok elleni, Atalanta elnevezésű uniós tengeri hadműveletben részt vevő hajók kötelékéből és elindul a Földközi-tengerre. Az első cél Kréta, ahol a hajókat előkészítik az életmentő tevékenységre, és lecserélik a legénység nagy részét.

Az új küldetés várhatóan május közepén kezdődik, és a két német hadihajót az embercsempészek első számú központjaként számon tartott Líbia partjaihoz vezénylik.

Az ARD szerint a Hessent és a Berlint nem az EU Triton elnevezésű tengeri mentőműveletében vetik be, hanem egy Olaszország által irányított küldetésben. Számos részletet még nem tisztáztak, így például azt sem, hogy az esetlegesen kimentett személyeket hol kell partra tenni.

Német katonákat csak a törvényhozás alsóháza, a Bundestag felhatalmazásával lehet külföldön bevetni, a védelmi minisztérium álláspontja szerint azonban a tervezett művelethez nem kell törvényhozási felhatalmazás, mert az ENSZ 1982-es tengerjogi egyezménye alapján a hadihajóknak is kötelező segíteni a hajótörötteken.

A földközi-tengeri menekültválságnak becslések szerint az idén eddig legkevesebb 1500 halálos áldozata volt. Az EU-tagországok állam-, illetve kormányfői a menekültügy témájában az előző héten tartott rendkívüli tanácskozásukon úgy döntöttek, hogy megháromszorozza az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren lélekvesztőkön Európába tartó, bajba került migránsok mentésére fordított pénzt.