Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Norvégia felfüggeszti katonai együttműködését Oroszországgal

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 26. 15:56

A NATO-tag Norvégia májusig felfüggesztette katonai együttműködési tevékenységének egészét Oroszországgal a Krím félsziget annektálása miatt.

A védelmi minisztérium március 25-én, kedden úgy döntött, hogy nem tartják meg az Oroszországgal folytatott katonai együttműködés márciusra és áprilisra ütemezett programjait, mindenekelőtt a két ország közötti látogatásokat. Egyebek mellett elhalasztják az orosz védelmi miniszter és a haditengerészet parancsnokának a látogatását, lemondják az orosz részvételt egy katonai fesztiválon, valamint a korábbi tervekkel ellentétben nem fogadnak orosz hadihajókat a norvég haditengerészet fennállásának 200. évfordulója alkalmából rendezett oslói ünnepségen.

Oslo már korábban lemondta részvételét az eredetileg májusra tervezett norvég-orosz-amerikai közös haditengerészeti gyakorlaton.

Ine Eriksen Soereide norvég védelmi miniszter elmondta, hogy országa május végén, „az ukrajnai események tükrében" újraértékeli a katonai együttműködését Oroszországgal és megvitatja a kérdést a NATO-szövetségesekkel.

Norvégia és Oroszország közös szárazföldi és tengeri határon osztozik az Északi-sarkvidéken.

Franciaország és Németország már az előző héten felfüggesztette katonai együttműködésének nagy részét Oroszországgal.