Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szakmai látogatáson a tanfolyam hallgatói

Szöveg: Vaszily Judit főtörzsőrmester |  2014. március 26. 14:53

Szakmai látogatáson vettek részt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felsőfokú vezetőképző tanfolyamának hallgatói az MH Vezetési és Doktrinális Központban.

Március 20-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felsőfokú vezetőképző tanfolyamának (ismertebb nevén vezérkari tanfolyam) 15 fős csoportja tett látogatást a Magyar Honvédség Vezetési és Doktrinális Központnál (MH VDK). A szervezet bemutatása során dr. Tamási Béla ezredes, törzsfőnök ismertette az MH VDK szervezeti felépítését és feladatrendszerét, valamint bemutatta a jelen lévő osztályvezetői állományt.


1595969166

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem felsőfokú vezetőképző tanfolyamának hallgatói az MH Vezetési és Doktrinális Központban

Az MH VDK-nál öt, egymással szorosan együttműködő, azonban funkcionális tevékenységükben jól elkülöníthető szakmai osztály működik. A látogatás során minden osztály azonos súllyal, mégis eltérő értékrend alapján mutatkozott be.

Kiemelt hangsúlyt kapott a STANAG-fordítóképesség kialakítása, melynek keretében az önkéntes műveleti tartalékos állomány foglalkoztatásával a NATO STANAG-eket fordítják le magyar nyelvre. A fegyverzet-ellenőrzés volt a másik olyan terület, amely a Krímen kialakult nemzetközi helyzet miatt komoly figyelmet kapott. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziójának magyar vezetője és szóvivője az MH VDK Fegyverzet-ellenőrzési Osztály osztályvezető-helyettese, akinek beszámolóiból valós, „élő" képet kaphattak a tanfolyam hallgatói a Krímen zajló eseményekről, nemzetközi folyamatokról.

A törzsfőnök a látogatás zárásaként ismertette a Magyar Honvédség Kiképzési és Doktrinális Központ megalakításával kapcsolatos szempontokat. „Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk" − ezzel a gróf Széchenyi Istvántól származó gondolattal zárta Tamási ezredes a látogatást.