Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Norvégia hajókat küld Szíriába a vegyi fegyverek elszállítására

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. november 16. 15:19

Norvégia az első ország, amely bejelentette, hogy katonákat küld Szíriában, ezzel segítve az ENSZ-nek felszámolni Bassár el-Aszad elnök hadseregének vegyifegyverkészletét.

Borge Brende norvég külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban azt mondta: Norvégia egy kereskedelmi teherhajót és a haditengerészet egyik fregattját küldi szíriai kikötőkbe, hogy majd elszállítsák megsemmisítésre a fegyvereket.

Az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) jelenleg is dolgozik a készletek megsemmisítésének tervén.

Egy norvég fregatton általában ötven tengerész teljesít szolgálatot.

Borge Brende szerint Norvégiának kötelessége a fegyverek megsemmisítésében való részvétel. A külügyminiszter szerint a művelet „nem kockázatmentes". Véleménye szerint azonban Szíriában hagyni a fegyvereket még kockázatosabb lenne.

Dánia is fontolgat hasonló lépést, ott egyelőre parlamenti jóváhagyásra várnak.

A szíriai vegyi fegyverek leszereléséről Oroszország és az Egyesült Államok állapodott meg, miután augusztus 21-én Damaszkusz egyik elővárosában szaringázzal elkövetett támadásban több száz ember halt meg. Az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei a szíriai kormányt tartják felelősnek a támadásért, míg Damaszkusz a lázadókat vádolja az elkövetésével.

Az Obama-kormányzat megtorló rakétatámadást helyezett kilátásba a támadás miatt. A diplomáciai erőfeszítések következtében azonban szeptember végén az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangú határozatban támogatta a szíriai vegyifegyverkészlet megsemmisítését, a folyamat októberben kezdődött.

A OPCW-hez a múlt héten benyújtott új menetrend szerint -amelyet a Reuters ismertetett – a vegyi fegyverek előállításához szükséges összes vegyi anyagot nyolc hét alatt, december 31-ig kell külföldre vinni, kivéve az izopropanolt, amely a szarin nevű ideggáz egyik fő alkotóeleme. Ezt a helyszínen semmisítik meg.