Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Növeli katonai kiadásait Japán

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. december 18. 10:59

Növeli katonai kiadásait Japán a december 17-én, kedden elfogadott új nemzetbiztonsági stratégia szerint, s az eddiginél nagyobb nemzetközi szerepre törekszik a Kelet-kínai-tengeren.

A 2014 és 2019 közötti időszakra vonatkozó stratégia szerint öt százalékkal növelik a védelmi kiadásokat. A beszerzési tervekben szerepelnek pilóta nélküli kémrepülőgépek, rakétaelhárító berendezések és más felszerelések.

A dokumentum arról árulkodik, hogy japán védelmi stratégiájának súlypontja az országtól északra fekvő területekről a Kelet-kínai-tengerre tolódik el, hogy ellensúlyozza Kína növekvő tengeri és szárazföldi katonai jelenlétét a térségben.

Szakértők szerint a stratégia és a védelmi kiadások tervezése összhangban van a térségben évek óta tapasztalható hatalmi átrendeződéssel. A szigetország szomszédai és lakosainak egy része azonban attól tartanak, hogy Japán elhagyja az eddigi pacifista irányvonalat.

A stratégia szerint Kína növekvő katonai jelenléte, a kínai politika átláthatóságának hiánya és Peking „fölényes" hozzáállása – ideértve a Kelet-kínai-tenger feletti légvédelmi azonosító övezetének kiterjesztését – a lehetséges biztonsági kockázatok forrásának tekinthető.

A tervek szerint az északi országrészről távoli délnyugati szigetekre helyeznek át csapatokat, az amerikai hadseregéhez hasonló „kétéltű" egységeket hoznak létre a szárazföldi erők részeként, hogy ezeknek a szigeteknek az esetleges megszállása ellen gyorsan tudjanak védekezni. Emellett korai riasztó rendszereket, tengeralattjárókat és rakétaelhárító rendszereket telepítenének, hogy a javítsák a japán felderítési képességeket a térségben.